“Maak terrein de Glasbak ook geschikt voor woningzoekenden”

25 mei 2022 08:00
Glasbak: gevangenis in Zwaag

Het college van Hoorn onderzoekt nieuwe locaties voor de langetermijnopvang (drie jaar) van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat onder meer om het braakliggende terrein aan De Compagnie waar De Glasbak stond. Dit schrijft het Noord-Hollands Dagblad.

De afgelopen jaren zijn al de nodige ideeën voorgelegd aan het college voor deze locatie. Variërend van verzoeken om in de gevangenis jongerenwoningen te realiseren, tot het plaatsen van woonunits op het terrein nadat besloten werd De Glasbak af te breken.

“Terecht dat mensen uit Oekraïne worden opgevangen. Maar als je kijkt wat er nu allemaal mogelijk is, waarom kon dit eerder niet voor de mensen die al zo lang wachten op een woning?” vraagt Chris de Meij, fractievoorzitter van Liberaal Hoorn zich af. “Waarom zou je deze locatie alleen geschikt maken voor oorlogsvluchtelingen. Laat het ook geschikt zijn om de woningdruk op te vangen en af te vlakken. Voor de vluchtelingen is het ook veel leuker dat ze met anderen te maken krijgen. Ze burgeren wat sneller in en voelen zich op hun gemak.”

Tijdelijke woningen voor een periode van vijftien jaar

De Meij pleit voor het plaatsen van tijdelijke woningen voor een periode van vijftien jaar op de locatie van de Glasbak en niet voor de periode van drie jaar. In die periode kunnen dan de permanente woningen worden gebouwd op de locaties die hiervoor zijn geselecteerd, zoals het stationsgebied. “Dan heb je in ieder geval nu ruimte gecreëerd waardoor de druk op de woningmarkt hopelijk wat verlaagt.”

Een besluit zou misschien nog voor de zomer kunnen worden genomen. “In juni stellen we het nieuwe college vast. Ik kan me niet voorstellen dat dit het eerste raadsbesluit wordt, maar het zou kunnen. Als er straks zes wethouders zitten gaan ze natuurlijk als een speer.”

Uitzending – 21 mei 2022

Het college van Hoorn onderzoekt onder meer het terrein van de Glasbak voor de langetermijnopvang (drie jaar) van oorlogsvluchtelingen. Chris de Meij van Liberaal Hoorn pleit ervoor de locatie ook geschikt te maken voor woningzoekenden. Beluister hier het volledige gesprek.

Hoorn onderzoekt locatie Glasbak als langetermijnopvang voor oorlogsvluchtelingen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844