Oktober is uitgeroepen tot Maand van de Geschiedenis. “Het Westfries Museum doet dat met heel veel verschillende activiteiten,” vertelt directeur Ad Geerdink. “Onder meer rondom een 18e eeuws musket, een snaphaan, dat we recent geschonken hebben gekregen. Het wapen was eigendom van de gecommitteerde raden van West-Friesland en het Noorderkwartier die vergaderden in wat nu het Westfries Museum is.
“Het geweer is dus weer terug op de plek waar het ooit gebruikt is.” In de herfstvakantie is er Verhaal op Zaal. “Dan zijn er mensen die de geschiedenis naspelen en een toelichting geven op het gebruik van vuurwapens in die tijd.”
Er is ook een expositie over beschilderd behang te bekijken in het Westfries Museum. “Dat komt uit dezelfde periode, toen het niet goed ging met de economie in West-Friesland.” vertelt Ad Geerdink. “Er waren heel veel mensen leefden van de bedeling. Dominee Ris richtte toen de Vaderlandse Maatschappij op om de mensen werk te geven. Het schilderen van behang werd een werkgelegenheidsproject avant le lettre.”
Op verschillende plekken in West-Friesland zitten deze behangsels nog op hun originele plek. “In het Klaas Stapelhofje in Enkhuizen, het kantongerecht in Hoorn en in het Westfries Museum.” Twee hedendaagse kunstenaars hebben het ambacht weer nieuw leven ingeblazen en geven 15 oktober een lezing over de kunstvorm. Wie geïnspireerd raakt en zelf creatief aan de slag wil, wordt van harte uitgenodigd om mee te doen aan de speciale ontwerpwedstrijd, waarmee de winnaar een tijdelijk plekje in het museum verwerft.
Ook de online tentoonstelling Pala is te zien. “Deze presentatie geeft heel veel verschillende invalshoeken op de verschrikkelijke massamoord van de VOC in 1621 op de Banda eilanden om het monopolie op Pala, nootmuskaat, te verkrijgen. Onder meer de echo van die massamoord vandaag de dag. Dat uit zich onder andere natuurlijk in de discussie over het standbeeld van JP Coen.” aldus Ad Geerdink.
In Expoost is een expositie te zien van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas die zich ten doel heeft gesteld de geschiedenis te bewaren van de Marrons. “Zij waren ooit tot slaaf gemaakt en vanuit Afrika naar Suriname gebracht. Een deel van hen wist te vluchten en ging diep in het oerwoud van Suriname wonen.”
Het Westfries Archief zal aansluiten bij het thema van de maand van de geschiedenis: Aan het werk. “In oktober is er elke vrijdag een lezing en daarna gaan we nog de depots in,” vertelt Sanne Maasbach. “Ik zal onder meer vertellen over de lantarenaanstekers, melkfabrieken die in de 19e eeuw opkwamen, de markten, de koopvrouwen en de schippers.” Aanmelden voor een lezing kan via info@wfa.nl.
Het Westfries Archief sluit aan bij het thema van de maand van de geschiedenis. Beluister het interview met Sanne Maasbach.
Het Westfries Museum besteedt met verschillende activiteiten aandacht aan de maand van de geschiedenis. Beluister het interview met museumdirecteur Ad Geerdink.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405