Burgemeesters over de verscherpte maat-regelen tegen het Coronavirus

23 maart 2020 21:18
West-Friesland

Vanavond maakten minister-president Rutte en de ministers Grapperhaus, De Jonge en Van Rijn bekend dat het pakket aan maatregelen wordt aangescherpt waarmee verspreiding van het Corona virus wordt gecontroleerd.

Alle bijeenkomsten, ook bij minder dan 100 personen worden afgelast tot 1 juni. Contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging sluiten hun onderneming. Burgemeesters krijgen d.m.v. een noodverordening vergaande mogelijkheden tot handhaving van de reeds gemaakte afspraken.

Houd je aan deze maatregelen

Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, een frisse neus of als je aan iemand zorg verleent. En als 1 gezinslid last heeft van koorts, dan blijven ook de huisgenoten thuis. Ook als je last hebt van neusverkoudheid, hoesten of keelpijn dan blijf je thuis. Met uitzondering van mensen in cruciale beroepen en vitale processen. En houd, als je naar buiten moet, je aan de anderhalve meter afstand tussen elkaar.

Reacties van Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg

Over de lokale handhaving door de burgemeesters is op WEEFF Radio een toelichting gegeven door de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg. Hij neemt tevens zitting in het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. Hij noemt de maatregelen ingrijpend voor de inwoners en ondernemers.

“Maar helaas wel nodig om deze crisis zo snel mogelijk te boven komen. Ongeveer 80 procent van de mensen houdt zich aan de maatregelen. Maar kennelijk is het ook nodig om een aantal mensen die zich hier niet aan houdt en waardoor onze samenleving kwetsbaar is, hierop aan te spreken en te beboeten.”

Spreek elkaar aan op naleving

Capaciteit in de vorm van opsporingsambtenaren en politie is er tot op zekere hoogte. Jan Nieuwenburg wil dan ook benadrukken dat mensen elkaar moeten aanspreken op naleving. “Dit helpt onze volksgezondheid verder en vermindert de risico’s in de samenleving.”

Ook burgemeester van Enkhuizen Eduard van Zuijlen gaf een toelichting. Hij liet weten dat de verantwoordelijkheid bij de voorzitter, de heer Bruinooge, van de Veiligheidsregio komt te liggen. De lokale burgemeester vervult hierbij een adviesrol. Bij de sluiting van het Enkhuizer Zand afgelopen weekend was dit echter niet het geval.

Sancties voor de mensen die vooral aan zichzelf denken

De sluiting van het Enkhuizer Zand was een noodmaatregel die voorafging aan de door de landelijke overheid gecommuniceerde aanscherping. Inwoners trokken onder andere door middel van foto’s op social media flink aan de bel.

“Ik heb begrepen dat het voor een groot deel mensen van buiten de regio waren die de grootste problemen hebben veroorzaakt,” vertelde de heer Van Zuijlen aan WEEFF Radio. “Uiteindelijk worden de mensen van goede wil niet getroffen door de sancties, maar uitsluitend de mensen die hardleers zijn en vooral aan zichzelf denken.”

Uitzending – 23 maart 2020

Burgemeester van Enkhuizen Eduard van Zuijlen over de aangescherpte maatregelen om het Coronavirus te controleren

Corona burgemeester Enkhuizen

Uitzending - 23 maart 2020

Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg over de aangescherpte maatregelen om het Coronavirus te controleren

Corona burgemeester Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844