Maatregelen tegen overlast graffiti hebben weinig effect

23 mei 2023 20:03
Bron: aangeleverd

De straffen die de gemeente Hoorn en politie hebben opgelegd aan graffitispuiters hebben weinig effect gehad. Daarom wordt er nog dit jaar een nieuw beleidsvoorstel binnen de gemeente opgesteld. Burgemeester Nieuwenburg doet daarbij een oproep aan inwoners om nieuw vandalisme te melden, en filmpjes te maken als zij zien dat er graffiti aangebracht wordt.

Het bekladden van openbare ruimtes met graffiti is de gemeente Hoorn al jaren een doorn in het oog. Meerdere pogingen zijn ondernomen om de overlast tegen te gaan, maar ervoor zorgen dat er geen nieuwe bekladdingen aangebracht worden is nog niet gelukt.

“Al deze vernielingen wekken niet alleen irritatie op, maar ook de kosten zijn aanzienlijk. De maatschappelijke onrust en weerstand die wordt veroorzaakt is zorgelijk”, schrijft burgemeester Nieuwenburg in zijn brief.

De gemeente verwijdert de bekladdingen veelal zelf. Per jaar kost dit de gemeente ongeveer 70.000 euro. Eerder werd al bekend dat de kosten voor het verwijderen al boven de 800.000 euro waren opgelopen.

Weinig effect maatregelen

Liefst zeven personen hebben in de afgelopen twee jaar een brief ontvangen over de graffiti. Twee hiervan hebben een dwangsom opgelegd gekregen, van 5.000 euro per overtreding. Omdat zij niet goed op beeld waren tijdens het bekladden, werden de verdachten in de rechtbank vrijgesproken. “Vanwege een gebrek aan bewijs”, vertelt Nieuwenburg.

“Ook in het bestuursrecht is het belangrijk dat de vastgestelde of waargenomen feiten en
omstandigheden op een duidelijke wijze zijn vastgelegd, en zijn te herleiden tot de overtreder. Nu dit
niet vaststaat, is deze uitspraak voor ons aanleiding de invorderingsbeschikking in te trekken.”

Nieuw beleidsvoorstel

De gemeente Hoorn is niet blij met de huidige situatie. “Wij blijven ons inzetten om de vernielingen door graffiti aan te pakken. Bij politie en onze toezichthouders heeft de aanpak een hoge prioriteit. Als er vernielingen van onze eigendommen plaatsvindt, doen wij hiervan standaard aangifte bij de politie”, stelt burgemeester Nieuwenburg.

Om de overlast van de bekladdingen beter tegen te kunnen gaan heeft de gemeente een nieuw beleidsplan in voorbereiding, waarin centraal staat hoe er mee kan worden omgegaan. “Daarbij nemen we mee of de graffiti aanstootgevend is, op welke objecten deze is geplaatst (particuliere of gemeentelijke objecten) en binnen welke termijn de graffiti verwijderd wordt.”

Samen verwijderen

De gemeenteraad van Hoorn stelde een paar weken geleden aan het college voor burgemeester en wethouders voor om de graffiti op zaterdag 27 mei met een grote groep te verwijderen. Dit initiatief wordt gesteund door de burgemeester. Volgens Nieuwenburg geeft dit een belangrijk signaal af naar de inwoners, over hoe belangrijk zij het vinden.

“Ook onze inwoners blijven we betrekken en oproepen om verdachte situaties direct te melden bij
politie en/of gemeente. We blijven inwoners tevens oproepen filmpjes te maken op basis waarvan een heterdaad situatie kan worden afgeleid”, sluit de burgemeester af.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405