Bezoekerscentrum Mak Blokweer komende week ook weer open

31 mei 2020 13:05
Mak Blokweer

Het Hoornse natuurpark Mak Blokweer is sinds een week weer geopend. En dat is heel goed bevallen vertelt manager Cynthia van Tuijl aan WEEFF Radio. Naast de vaste route door het buitengebied gaat komende week ook het bezoekerscentrum weer open

“De bezoekers zijn erg blij dat ze weer kunnen komen. Ze vinden het erg fijn om weer een rondje te kunnen lopen in het park, wat activiteiten te doen en bij de dieren te kunnen kijken.” Onder meer de jonge lammetjes kunnen bewonderd worden.

“Toen iedereen thuis zat hebben we een wedstrijd georganiseerd om onze lammetjes namen te geven,” vertelt Cynthia. “De mensen die hieraan hebben meegedaan zijn als eerste uitgenodigd om het lammetje te komen bekijken die ze een naam hebben gegeven.” Uiteraard waren het vooral kinderen die hier aan mee hebben gedaan.

Mak Blokweer werkt aan bewustwording van eten

Niet alle lammetjes die worden geboren blijven bij Mak Blokweer. “Vooral de rammen gaan weg en die worden geslacht. Dit lamsvlees verkopen wij. Heel mooi, eerlijk en lekker vlees. Van lammetjes die bij hun moeder een vrij leven in de wei hebben gehad. We doen dit om bewustwording te creëren bij mensen. Dat een dier ook een goed leven kan hebben gehad.”

Mak Blokweer heeft via een vaste route door het buitengebied de richtlijnen van de RIVM geïmplementeerd. Aankomende week gaat ook het bezoekerscentrum weer open. “Dan kunnen de mensen ook weer een kopje koffie drinken of iets lekkers eten.” Wel dient dit buiten op het terras te worden genuttigd.

Maximaal vijf gezinnen per uur in het buitengebied

Momenteel wordt maximaal 24 personen tegelijk toegang gegeven tot de route door het buitengebied. “Zo’n vier tot vijf gezinnen per uur. Vanaf 3 juni zullen het er maximaal 30 zijn. Binnen kunnen we iets minder mensen toe laten. Alleen met maximaal tien mensen kunnen we namelijk de 1.5 meter afstand bewaren.”

Om het aantal bezoekers in de gaten te kunnen houden deelt Mak Blokweer attributen uit. “We hebben iets bedacht waarmee je ook iets kan doen. Bij binnenkomst krijg je een schepnetje met een zoekkaart en een bak. Hiermee kun je waterbeestjes zoeken en ook zien wat voor beestjes het zijn.”

De stal blijft voorlopig dicht

De kijkboerderij van Mak Blokweer blijft voorlopig wel nog gesloten. “De kijkboerderij is te klein om 1.5 meter afstand te kunnen houden. Buiten kunnen de mensen wel naar de dieren kijken, maar niet in de stal.”

Mak Blokweer is deze periode geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Het is verplicht om vooraf een tijdslot te reserveren. Informatie hierover is te vinden op de website van Mak Blokweer.

Schapen scheren op Tweede Pinksterdag

Morgen op Tweede Pinksterdag is er nog een extra openstelling. Dan vindt het jaarlijkse scheren van de schapen plaats. Normaal gesproken een druk bezocht evenement. “Dit jaar wilden we het eerst alleen online doen.” Door de versoepeling van de maatregelen zijn echter ook vier gezinnen per uur welkom op het terrein.

Uitzending – 27 mei 2020

Manager Cynthia van Tuijl licht de verdere verruiming van Mak Blokweer toe.

Mak Blokweer verdere verruiming openstelling

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844