Man krijgt twee jaar cel: liet 16-jarige jongen overval plegen op kledingwinkel

17 september 2021 13:00

Een 28-jarige man uit Groet moet twee jaar de cel in, omdat hij een jongen van toen 16 jaar uit Burgerbrug er toe heeft gezet om een gewapende overval te plegen op een kledingwinkel aan de Grote Noord in Hoorn. 

Het gebeurde vorig jaar september op klaarlichte dag. De man werd bedreigd omdat hij nog ergens een schuld had openstaan van 3.000 euro en daar had hij geld voor nodig. Hij reed samen met de jongen naar het winkelgebied van de stad.

De 16-jarige jongen kreeg daar van de man een wapen in zijn handen gedrukt en werd verzocht om de kledingwinkel in te gaan en het wapen te gebruiken om zo aan geld te komen.

De jongen bedreigde daar het personeel en ging er met bijna 600 euro er weer vandoor. De man stond al die tijd met een draaiende motor op hem te wachten. Ze zijn vervolgens samen naar een parkeerplaats gereden waar de jongen het geld in een andere auto moest gooien en het wapen kwijt moest maken.

Belangrijke rol tijdens overval

De rechter vindt dat de 28-jarige man een essentiële rol heeft gespeeld tijdens de overval. En vindt het dreigen met een wapen zeer ernstig en erg schadelijk. Uit een verklaring van een medewerker blijkt dat de gevoelens van angst en onzekerheid nog altijd aanwezig zijn.

De man uit Groet krijgt een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij onder meer de medewerker een vergoeding van 2.000 euro betalen voor immateriële schade.  Volgens de rechter moet dit allemaal een stok achter de deur zijn voor de man om dit criminele pad niet nog eens te bewandelen. 

De zaak van de jongere verdachten is eind augustus aangehouden en wordt op een later tijdstip behandeld. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405