Mannen, muziek en herinneringen: Enkhuizer Sjappetouwtjes blikken terug op 25 jaar koor

21 september 2024 12:24
Bron: Shantykoor Sjappetouwtjes

Frank Broers en Ton van Oudheusden repeteren al 25 jaar in de dameswachtkamer van het station in Enkhuizen, om alle zeemansliederen in het repertoire van ‘De Enkhuizer Sjappetouwtjes’ te beheersen. Ter gelegenheid van hun jubileum organiseren ze 28 september in de Nieuwe Doelen in Enkhuizen het gratis Maritiem-Zangfestival. Voor nu blikken de mannen terug op wat het shantykoor hen heeft gebracht, hoe het was om afscheid te nemen van diverse koorleden, en of zeemansliederen nog wel van deze tijd zijn.

In 1999 zag het shantykoor ‘De Enkhuizer Sjappetouwtjes’ het levenslicht, toen een groep hun liefde voor shanty’s en zeemansliederen bundelde. “We begonnen met zeven man, maar zijn uitgegroeid tot 23”, vertelt Broers onder het genot van een kop zwarte koffie.

Het koor heeft altijd genoeg leden gehad, maar nu beginnen ze moeite te hebben met de werving van nieuwe leden. “Het is heel lastig om nieuwe aanwas te krijgen”, merkt Broers op. “Ik vond er in eerste instantie ook niets aan”, vult Van Oudheusden aan, die in 2002 bij het koor kwam. “Pas toen ik met pensioen ging, ben ik het gaan uitproberen.”

De tekst gaat verder.

Foto: Frank Broers en Ton van Oudheusden. Bron: Shantykoor Sjappetouwtjes.

De Sjappetouwtjes geven diverse concerten, bijvoorbeeld op festivals en in verzorgingstehuizen. “We treden dan weleens op voor leeftijdsgenoten”, aldus Broers. “De mensen in het verzorgingstehuis kunnen bijvoorbeeld niet meer goed uit hun woorden komen, maar ze kunnen nog wel al onze liedjes meezingen.” Ongelofelijk, vindt Van Oudheusden. Beide mannen krijgen een voldaan gevoel van de optredens die ze doen.

De gemiddelde leeftijd van het koor ligt ook wat hoger; de meesten zijn tussen de 70 en 80 jaar oud. “Daarbij moeten we vanwege het overlijden van koorleden ook geregeld afscheid nemen”, aldus Broers. Al tien keer heeft het koor ‘het speciale afscheidslied’ moeten zingen tijdens een begrafenis. “Iedereen vindt dat heel belangrijk om te doen”, zegt Van Oudheusden. “Je bouwt toch een band op met iemand”, vindt Broers. Het blijft altijd moeilijk, volgens beide mannen. “Het hoort eenmaal bij het leven.”

Wel mannen, maar geen vrouwen?

Shantykoor ‘de Enkhuizer Sjappetouwtjes, vernoemd naar de matrozen van de VOC, bestaat volledig uit mannen, en dat is ook bewust. “We willen de traditie van vroeger doorzetten. De werklui van de VOC waren tenslotte allemaal mannen, daar was geen vrouw bij”, beargumenteren de mannen. “De vissersliederen zijn ook geschreven voor mannenstemmen”, vindt Van Oudheusden.

Enkhuizen kent echter wel een vrouwelijk shantykoor, ‘De Dulle Grieten’. “We hebben een aantal leden waarvan hun vrouw bij De Dulle Grieten zingt”, aldus Van Oudheusden.

VOC-liederen nog wel doen, vanwege JP Coen?

De liederen die het koor zingt, zijn voornamelijk afkomstig uit de tijd van de VOC. Kan dat nog? “Je moet het vooral in de tijd van toen plaatsen. Mensen gingen toen heel anders met elkaar om dan nu”, vindt Broers. Zeevaart was tenslotte vroeger voor Nederland erg belangrijk. “Er zitten zeker negatieve kanten aan de Nederlandse geschiedenis, maar ook positieve kanten.”

“Misschien wordt er over 100 jaar wel hetzelfde over ons gedacht, dat wij nu dingen doen die over honderd jaar echt niet meer kunnen”, vult Broers aan. De mannen verheugen zich in ieder geval op het 25-jarig jubileum. Om 13.00 uur start het programma. “Het wordt een mooi feest”, aldus Broers.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Ehwald Rietveldt – Van 12 tot (T)WEEFF
12:00 – 14:00 uur

WEEFF TV