Marco uit Zwaag kan werken aan herstel na stamceltransplantatie in Mexico

30 april 2023 16:07
Bron: Marco van Westen

De 49-jarige Marco van Westen uit Zwaag is sinds deze maand terug in Nederland. In 2009 kreeg hij de diagnose MS. Na een grote inzamelingsactie kon de ziekte in Mexico worden behandeld, door een stamceltransplantatie. “Ik voel me al een stuk beter. Over een jaar weten we of de ziekte gestopt is of zelfs genezen”, zegt Marco. “19 Maart vier ik in ieder geval mijn tweede geboortedag.”

Nadat Marco door een verpleger in het vliegtuig werd geholpen richting Noord-Amerika verbleef hij twee dagen in de Mexicaanse hoofdstad New Mexico. Hierna werd hij overgebracht naar een appartement van de kliniek waar hij moest verblijven. Dit lag vlak bij het ziekenhuis waar hij de stamcelbehandeling kreeg tegen zijn ziekte RRMS, Relapsing Remitting Multiple Sclerose.

Liefst een maand moest Marco in het Mexicaanse ziekenhuis behandeld worden. Naast zijn vrouw, die met hem mee mocht, waren er nog tien andere Nederlandse patiënten met hun partners of verzorgers. “We werden dagelijks door een chauffeur opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Ook in de kliniek was er verzorging, en werd er onder andere bloed geprikt en stamcellen opgewekt. Af en toe was het best moeizaam”, licht hij toe.

Revalideren

Sinds begin deze maand is Marco terug in Nederland, en kan hij verder aan de slag met zijn herstel. Zo moet hij letten op zijn voeding, en zijn conditie moet weer op peil komen. De behandeling heeft er voor gezorgd dat hij vanaf een nulpunt moest beginnen. “Ik was zo’n vijf kilo afgevallen, en mijn hele immuunsysteem is gereset”, legt hij uit. “Sinds een paar dagen kan ik merken dat ik minder tril.”

Met een hometrainer gaat Marco elke dag aan het werk om zijn conditie te verbeteren. “Dat doe ik dagelijks een half uurtje”, zegt Van Westen. Ook heeft hij geprobeerd om buiten een rondje te lopen. “Maar met twee kilometer was dat iets te veel van het goede”, lacht hij. “Ik zakte toen bijna door m’n ‘hoeven’. Het is jammer dat het weer nu niet meewerkt, anders ga ik de komende tijd meer naar buiten om oefeningen te doen.”

“Over een jaar staat er een nieuwe MRI-scan gepland. Dan weten we of de behandeling heeft geholpen”

Marco van Westen

Naast de oefeningen en vele rust die hij moet nemen heeft Marco thuis puzzelboekjes die hij invult, en is hij bezig om een video te maken van zijn reis naar Mexico. “Dus ik kom de dag wel door.”

85% kans op genezing

In de afgelopen vijftig dagen heeft Marco maar liefst 150 pillen geslikt. Met de eerste antibiotica is hij inmiddels gestopt, omdat hij anders resistent voor de medicijnen kon worden. Wel wordt hij in het traject goed gemonitord, door onder meer zijn bloedwaardes te beoordelen. Vorige week vrijdag werd dit voor de tweede keer gedaan, waarbij de resultaten ook worden doorgestuurd naar het ziekenhuis in Mexico.

“Bij de eerste keer had ik bloedarmoede, maar ze zeiden dat dat normaal is na zo’n behandeling. En bij de tweede keer bloedprikken waren de waardes van mijn witte bloedcellen lager dan gebruikelijk. Maar ook hier hoef ik mij geen zorgen om te maken.”

Voor volgend jaar staat er een MRI-scan op de agenda. Dan kan worden beoordeeld of zijn ziekte MS is genezen, of dat het in ieder geval tot stilstand is gekomen. Volgens Marco is er met de behandeling 85 procent kans op genezing, maar houdt hij een kleine slag om de arm. “Misschien hoor ik wel net bij de andere vijftien procent. Als de ziekte gestopt is ben ik al helemaal tevreden. Dat zal iets zijn wat we van tevoren nooit hadden kunnen bedenken”, vertelt Marco. “En alles extra is een mooie bonus.”

Tweede geboortedag

Marco is nog steeds ontzettend blij met alle steun die hij vanuit Zwaag ontvangen heeft. Zo werd er onder meer een inzameling gehouden, waardoor hij de behandeling in Mexico kon ondergaan. Met deze actie werd 70.000 euro opgehaald. “Ik zal nooit vergeten dat de mensen in Zwaag dit voor mij gedaan hebben.”

Naast zijn eigen verjaardag ziet de 49-jarige man uit Zwaag 19 maart als zijn tweede geboortedag. Toen kreeg hij namelijk zijn gezonde stamcellen terug in het Mexicaanse ziekenhuis. “Volgend jaar gaan we deze speciale datum vieren. Dat doen we dan ook met de andere Nederlandse patiënten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405