Marjolein Dölle als vierde te gast bij De Westfriese Estafette: “Binding is belangrijk”

27 maart 2023 13:25
Door Nico Heij

Marjolein Dölle is al jaren voorzitter van Inloophuis Pisa in Hoorn, en actief voor Werksaam. In haar functies probeert zij zoveel mogelijk mensen betrekken bij de maatschappij. “Ik denk dat mensen blijer zijn als ze mee kunnen doen”, licht ze toe. Afgelopen zaterdag was zij te gast in het programma ‘De Westfriese Estafette’.

Ze is opgegroeid in Alkmaar en kwam via Abbekerk en Twisk in Hoorn terecht. Marjolein houdt van de Westfries. Een Westfries is volgens haar loyaal en daar heb je wat aan, daar kun je afspraken mee maken. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat typeert de West-Fries”, vertelt ze.

Sociale verbinding

Na het gymnasium heeft zij Duits gestudeerd, en is ingevallen op onder andere de RSG Enkhuizen en de Augustinus mavo in Wervershoof. Ze was vooral geïnteresseerd in probleemkinderen en hun achtergrond. Vandaar uit is zij een studie maatschappelijke dienstverlening gaan doen en is uiteindelijk als arbeidsdeskundige aan het werk gegaan. Zodoende is Marjolein uiteindelijk bij Werksaam terecht gekomen. In haar werk als directeur vindt zij haar binding met de mensen, die daar werken, heel belangrijk.

Marjoleins drijfveer is om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen in de maatschappij: “Ik denk, dat mensen blijer zijn, als ze meedoen in de maatschappij. Ook, als ze een handicap hebben.” In Twisk merkte zij, dat daar een grote sociale verbinding is. “Dat is fijn voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je merkt, dat steden anoniemer zijn geworden, waardoor mensen, als ze geen netwerk hebben, achter de voordeur verdwijnen.”

Pisa zet deuren open

De letters van het inloophuis Pisa betekenen praten, informatie, steun en aandacht. Het inloophuis is bestemd voor alle mensen die met de ziekte kanker te maken krijgen, of met de ziekte te maken hebben gehad. “Als je met kanker te maken krijgt, kom je in een rollercoater terecht. Maar als je uitbehandeld bent, wat dan? Dan komt het besef van wat er allemaal gebeurd is. Het hele gezin, familie of vrienden hebben daar direct of indirect mee te maken gehad. Pisa zet daarvoor haar deuren open”.

Haar werk voor Pisa vindt zij, mede door haar persoonlijke ervaringen met de ziekte kanker, heel belangrijk. De mens komt voorop. Ze kijkt vooral naar kansen en mogelijkheden. “Je kunt blijven hangen in wat je niet kunt, of een knop omzetten naar wat wel kan”, licht ze toe, waarmee ze haar drijfveer nogmaals onderstreept.

Uitzending – 25 maart 2023

Marjolein Dölle, directeur bij Werksaam en voorzitter van inloophuis PISA was op zaterdag 25 maart te gast in het programma De West Friese Estafette, gepresenteerd door Nico Heij.

De West Friese Estafette met Marjolein Dölle

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405