Medemblik eert Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog: veertien namen geadopteerd

10 april 2024 12:11
Bron: Gemeente Medemblik

De gemeente Medemblik adopteert veertien namen van Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, die vermeld staan op het Nationaal Holocaust Monument. Met het adopteren van de namen wil de gemeente haar eigen Joodse oorlogsslachtoffers eren. “Deze mensen zullen voor altijd deel van onze geschiedenis blijven.”

Het nationale monument werd een paar jaar geleden in Amsterdam onthuld. Op de bakstenen staan ruim 102.000 namen van slachtoffers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument kan ondersteund worden door één of meerdere namen te adopteren. Met het geld dat wordt opgehaald, worden nieuwe stenen en leerzame projecten betaald.

De gemeente Medemblik maakte bekend dat zij de namen adopteren van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, en uit de huidige gemeente komen. Op het monument staan elf namen, maar uit documenten van Kamp Westerbork en het Westfries Archief blijkt dat er nog eens drie Medemblikse slachtoffers van Joodse afkomst zijn. Dit kwam naar voren uit een onderzoek waarvoor de gemeente opdracht gaf.

Tentoongesteld in Oorlogsmuseum

Per naam die de gemeente adopteert, wordt 700 euro betaald. Het totaalbedrag bedraagt een kleine tienduizend euro voor alle namen. Dit geld wordt betaald door de stichting ‘Leven in Vrijheid’. Tijdens het 80-jarig herdenkingsjaar draagt de gemeente de adoptieformulieren over aan het Oorlogsmuseum in Medemblik, die ze tentoonstelt.

Daarnaast wordt er een pakket samengesteld waarmee de veertien namen onder aandacht worden gebracht op scholen en bij cultuurprogramma’s als De Gouden Nacht. “Het is belangrijk dat dit verhaal verteld wordt”, zegt burgemeester Michiel Pijl. “Deze veertien mensen zullen voor altijd onderdeel blijven van onze Medemblikse geschiedenis.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844