Medemblik gaat bezuinigingen niet terugdraaien ondanks compensatie van 1,5 miljoen euro

15 oktober 2021 12:29

De gemeente Medemblik gaat de 1,5 miljoen euro die het ter compensatie krijgt van het Rijk niet inzetten om bezuinigingen terug te draaien. Dat laat een woordvoerder weten aan NH Nieuws/WEEFFF. 

De gemeente staat aan de vooravond van een bezuiniging van drie miljoen euro waarbij geen onderdeel wordt ontzien. Ook de komende jaren moet er nog voor miljoenen worden bezuinigd.

Compensatie hard nodig 

Maar waar veel andere gemeenten de Rijkscompensatie gebruiken om bezuiniging terug te draaien, gaat Medemblik dat niet doen. Volgens de woordvoerder zijn er nog aangegane verplichtingen en wettelijke taken die niet zijn opgenomen in de begroting en 2,5 miljoen euro kosten.

“Omdat er meer tijd nodig is om dit nieuwe beleid te bespreken, is er bewust voor gekozen dit later te bespreken. De raad wordt hierover op korte termijn geïnformeerd.” En zelfs met de 1,5 miljoen euro extra is dat nog onvoldoende.

Geen verscherpt toezicht

Kortom, volgens de gemeente is er geen andere keuze. “Om een financieel gezonde gemeente te worden zullen we het hier aan moeten besteden, wil Medemblik niet onder verscherpt toezicht van de provincie komen.”

Op de bezuinigingsplannen is flink wat kritiek in Medemblik. Op 4 november praat de raad over de begroting.

Meer nieuws uit West-Friesland?
šŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
šŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
šŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
šŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405