Medemblik kan weer Koningsdag vieren dankzij Laura en comité: “Vol programma”

24 april 2023 06:13

Na een jaar afwezigheid kan er aankomende donderdag weer Koningsdag gevierd worden in de stad Medemblik. Nadat het oude bestuur vorig jaar is gestopt, vanwege een tekort aan vrijwilligers besloot Laura Andrea uit Medemblik de handschoen op te pakken. Inmiddels is er een compleet nieuw comité gevormd, zijn er tientallen vrijwilligers en is het programma voor donderdag rond. “We vinden het belangrijk dat er iets te doen is in Medemblik.”

Nieuw Koningsdag comité Medemblik

Vorig jaar besloot het oude bestuur van Koningsdag in Medemblik de handdoek in de ring te gooien. Al jaren is er bij evenementen en feestdagen een tekort aan vrijwilligers, en dit gold ook voor de viering van Koningsdag. “Het gaat niet meer lukken. En ik heb geen zin meer in slapeloze nachten”, vertelde oud-bestuurslid Diana Haring van de Oranjevereniging na het afgelasten van vorig jaar.

Hierdoor moesten veel Medemblikkers de verjaardag van Koning Willem-Alexander ergens anders vieren. Bijvoorbeeld in Wervershoof, waar Laura Andrea met haar man en kinderen naar toe ging. “Toen we daar stonden en de kinderen bezig zagen vonden we dat zo leuk, dat we ons afvroegen waarom dat niet meer in Medemblik kon.” Ze besluit haar gedachten te delen en in de groep te gooien, waarna er een hoop positieve reacties komen.

Compleet nieuw comité

Het enthousiasme zorgt er voor dat Laura een nieuw comité opricht. Dit koningsdagcomité bestaat nu uit acht leden, drie vrouwen en vijf mannen. Alleen is de vraag: hoe gaat zo’n comité te werk, en waar moeten ze beginnen? “Er was geen draaiboek vanuit het oude comité”, licht Laura toe. “We dachten het ‘wel even’ te kunnen doen, maar dat bleek nog niet zo makkelijk.”

Ze beginnen met het regelen van een springkussen op de Nieuwstraat. Stapje voor stapje komt er meer bij. Verdeeld over de dag zijn er verschillende activiteiten te beleven voor jong en oud. Zo zijn er onder meer naast de vrijmarkt maar liefst vier springkussens, kunnen kinderen geschminkt worden en worden er door het Oorlogsmuseum in Medemblik een aantal Oud-Hollandse spelletjes georganiseerd. Ook kunnen kinderen vanaf 10 jaar in het Kraaienest naar een Virtual Reality-Experience.

Daarnaast is de Koningsloop ’terug van nooit weggeweest’. Vanaf de Nieuwstraat zijn er drie routes die kinderen kunnen lopen. Na de inschrijving kunnen de deelnemers vanaf 15.00 uur gaan rennen door de stad. De top drie van elke klasse wordt na de race bij het gemeentehuis gehuldigd. 

“We hebben alles rond voor een geweldige dag. Er zijn meer dan 30 vrijwilligers die komen helpen”

Laura Andrea

Naast de activiteiten werkt ook de lokale horeca mee om van Koningsdag in Medemblik een groot feest te maken. Een tiental zaken deelt kortingsbonnen uit voor de kinderen. En kinderen van de basisscholen hebben een kroontje gekregen, die ze kunnen inwisselen voor iets lekkers.

30 vrijwilligers

“We hebben alles rond gekregen voor een geweldige Koningsdag in Medemblik”, vertelt Laura. “Het draaiboek is zo goed als mogelijk uitgewerkt, en alle taken zijn verdeeld. We hopen dat we niets zijn vergeten. Mocht dat wel zo zijn, dan is het comité de hele dag aanwezig om bij te sturen, of zaken te veranderen.”

Maar hoe zit het met het aantal vrijwilligers? Het oude comité moest daarom besluiten om Koningsdag vorig jaar af te blazen. “Veel mensen waren net als wij erg enthousiast over de viering van deze speciale dag in Medemblik”, vertelt Laura. “Daarom zijn er donderdag ruim 30 vrijwilligers. die bij de activiteiten helpen. En er komen een aantal mensen die tegen een kleine vergoeding helpen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan EHBO-mensen, verkeersregelaars en iemand die de VR-Experience begeleidt.”

Toch heerst er naast het enthousiasme ook enige spanning bij Laura. Zo vraagt ze zich ergens af of er wel mensen komen naar de Nieuwstraat, of dat het niet té druk wordt in de binnenstad. “Maar dat is iets wat we af moeten wachten”, zegt ze. “En daarnaast ben je ook afhankelijk van het weer op die dag. We hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin!”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405