Medemblikkers geven gemeentebestuur een onvoldoende: ‘Te weinig gedaan aan woningtekort’

28 februari 2022 07:44

Medemblikkers geven de gemeente een onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek dat NH Nieuws uitvoerde in samenwerking met Kieskompas in aanloop naar de verkiezingen in maart. Vooral het beleid om het woningtekort weg te werken, laat te wensen over. 

gemeentehuis medemblik 1.2

Medemblik scoort onder de deelnemers aan het onderzoek, net als Enkhuizen, met een cijfer 4,9 het laagst van de West-Friese gemeenten. Ruim 100 Medemblikkers deden mee. Naast een rapportcijfer voor de manier waarop hun gemeente de afgelopen vier jaar is bestuurd, vroeg NH Nieuws ook naar meer specifieke kwesties die de afgelopen bestuursperiode zijn behandeld.

Woningtekort

Een ruime meerderheid van de inwoners die de vragenlijst invulden (73 procent) vindt dat de gemeente te weinig heeft gedaan om het woningtekort in Medemblik aan te pakken. Vooral jongeren ondervinden hier last van.

Zo ook Donna van Dijk (24) en Senna Rood (25) uit Wognum, die net als veel andere starters, tussen wal en schip vallen in hun zoektocht naar een betaalbare woning. 

Maar ook snackbareigenaar Peng Fei Lin, die jarenlang tussen Sneek en Medemblik peddelde, zocht een woning. “De sociale huursector heeft een wachtlijst van zeven jaar en woningen in de vrije sector worden extreem duur verhuurd aan expats”, blikte hij terug. 

Zowel Donna en Senna als Peng vertelden aan NH Nieuws dat de jeugd verdwijnt uit Medemblik, mocht de zoektocht naar een woning uitblijven. Daarom stuurden Donna en Senna een brandbrief naar de gemeente. “We maken ons zorgen om het feit dat je als starter met een goede baan moet verhuizen, omdat je geen kans maakt op de huidige huizenmarkt”, vertelde zij.

Bezuinigen

De gemeente had eerder moeten ingrijpen om de financiën op orde te krijgen, vindt ruim 70 procent van de respondenten. Dit omdat de gemeente zo’n drie miljoen euro moest bezuinigen, en dat is nog meer dan afgelopen jaar. Toen moest het college ook al flink snijden in het budget.

Belastingen gingen met 14 procent omhoog, de renovatie van het dorpshuis in Abbekerk lag voorlopig van de baan en de consultatiebureaus in Andijk en Abbekerk moesten hun deuren sluiten. Maar ook de kinderboerderijen in Medemblik konden nog maar net het hoofd boven water houden. Tot groot ongenoegen van de inwoners zelf.

“Inwoners zijn er echt kwaad om”, vertelde Andijkse dorpsraadvoorzitter Gerrit van Keulen toen. Die boosheid werd ook een paar dorpen verder gevoeld, en wel in Abbekerk. “Het vertrouwen in het gemeentebestuur is volledig verdampt. Ik durf wel te spreken van wanbestuur vanuit de gemeente”, benadrukte dorpsvoorzitter René Veerman. 

Parkeerproblemen

Met de vraag of de gemeente genoeg naar haar inwoners heeft geluisterd, valt nog over te twisten, vindt zo’n 60 procent van de respondenten. 

Al meer dan vijf jaar kunnen inwoners in de binnenstad van Medemblik hun auto niet kwijt. De fractie van de PvdA en die van Hart voor Medembik zijn kritisch over de manier waarop de parkeerproblemen worden aangepakt. Maar ondertussen is er nog steeds geen oplossing gevonden. 

“Er is nog geen gratis parkeervergunning voor het Oostelijk stadsdeel en de bovengrondse containers staan er nog steeds”, zei raadslid Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik zuchtend. 

“En het is al zo lang een probleem”, vertelde een bewoner vorig jaar aan NH Nieuws. “Ik voel me echt door de gemeente in de steek gelaten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405