Meer betaalbare woningen moeten leegloop en vergrijzing in Medemblik het hoofd bieden

23 januari 2024 06:23
Bron: NH Nieuws

Medemblik gaat zich inzetten voor betaalbaar wonen voor jongeren en ouderen. Dit om de vergrijzing aan te kunnen en om te voorkomen dat meer jongeren wegtrekken. Dat staat in de voorgestelde Woonvisie van de gemeente. Om dat voor elkaar te krijgen wordt gekeken hoe bestaande woningen beter benut kunnen worden. Ook moeten er de komende jaren 1.650 huizen bij gebouwd worden.

Het is een bekend probleem: ouderen willen wel verhuizen, maar kunnen niet. En voor veel starters zijn woningen onbetaalbaar. Sinds 2019 overlijden in Medemblik meer mensen dan er nieuwe kinderen geboren worden. Met name de groep tussen de 15 en 24 jaar trekt weg uit de gemeente. Het zorgt ervoor dat de inwonerssamenstelling iets ouder dan gemiddeld is in West-Friesland en ook in de rest van Nederland. 

Huizen splitsen of bijbouwen op eigen erf

Uit onderzoeken van de gemeente onder de inwoners blijkt dat er onder beide groepen een grote wens is voor betaalbare woningen. In de Woonvisie wordt op twee pijlers ingezet; het beter gebruik maken van bestaande woningen én het bouwen van nieuwe huizen.  

Medemblik heeft relatief veel grote woningen, wat niet past bij de toekomstige behoefte. Hierdoor ziet de gemeente kans om huizen te splitsen in kleinere woningen of een extra woning bij te bouwen op het erf. Daarnaast wil Medemblik faciliteren dat vakantieparken, die niet meer worden gebruikt om te recreëren, gebruikt worden om op te wonen. 

1.650 vooral betaalbare woningen bouwen 

Door 1.650 nieuwe woningen voor 2030 te laten bouwen moet de grootste klap worden gemaakt. “Deze woningen zijn in Medemblik hard nodig voor onze reguliere woningzoekenden”, zegt wethouder Jeroen Broeders. “Hieronder vallen veel starters en senioren, maar ook spoedzoekers en statushouders. Om ervoor te zorgen dat we in Medemblik doorstroming op de woningmarkt stimuleren, is het belangrijk dat deze woningen ook echt betaalbaar zijn.”

En met betaalbaar bedoelt de wethouder sociale huurwoningen tot 808,06 euro per maand en koopwoningen tussen de 273.000 en 390.000 euro. Er moet een verdeling komen van 35 procent sociale huur, 35 procent betaalbare koop en 30 procent boven die grenzen. 

Het bouwen van seniorenwoningen moet de doorstroming ten goede komen. Het verhuizen van ouderen zou een verhuisbeweging van vijf huishoudens op gang moeten brengen.  

Nu wel ruimte voor tiny houses?

De gemeente wil ook ruimte bieden aan tiny houses. Iets wat tot nu toe nog niet van de grond is gekomen. Zo probeerde Joost Botman uit Wervershoof vijf jaar lang een woonwijkje van 10 tiny houses in de gemeente te realiseren. De weerstand die dit opriep zorgde ervoor dat het er nooit van kwam. Uiteindelijk verhuisde hij naar een andere gemeente.

Om de grote vraag op de korte termijn op te vangen moeten er ook flexwoningen komen, vindt de gemeente. Dat zijn tijdelijke huizen die snel gebouw kunnen worden en er voor enkele jaren kunnen staan. In Andijk staan tientallen van deze flexwoningen gepland aan de Kleingouw. 

De gemeente zie het als een oplossing voor starters, statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) en spoedzoekers (bijvoorbeeld net gescheiden mensen). De gemeenteraad bespreekt de Woonvisie in februari. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Ehwald Rietveldt – Van 12 tot (T)WEEFF
12:00 – 14:00 uur

WEEFF TV