Meer dan tweeduizend Hoornse huishoudens krijgen extra energietoeslag van gemeente

23 november 2022 08:30

Hoornse gezinnen die net boven de bijstandsnorm verdienen, kunnen eenmalig een energietoeslag krijgen van 550 euro. Dat besloot de raad gisteravond in een extra ingelaste vergadering. Alle partijen stemden ermee in.

Begin deze maand maakte de raad 1,5 miljoen euro vrij in de begroting van dit jaar voor de financiële ondersteuning van inwoners. Mensen met een ‘bescheiden inkomen’ van 120 tot 150 procent boven de bijstandsnorm, komen in aanmerking voor de toeslag. Dat zijn zo’n 2.400 huishoudens in de gemeente. De toeslag is naast de eenmalige uitkering van het Rijk. 

De hoogte van de bijstandsnorm is afhankelijk van leeftijd en leefsituatie. Binnen 150 procent van de norm, vallen huishoudens die pakweg tussen de 1.652 euro (alleenstaanden) en 2.361 euro (getrouwd/samenwonend) netto-inkomen hebben. Voor mensen boven de AOW-leeftijd liggen de bedragen iets hoger. 

Maatwerk

Meerdere partijen benadrukte vooral het maatwerk van belang te vinden. Zo stelde de VVD in een motie voor om ook huishoudens met een inkomen boven de 150 procent van de bijstandsnorm, als er sprake is van financiële problemen door de hoge energiekosten, te helpen. 

Wethouder Karin Hakhof reageerde dat dat al standaard beleid is om maatwerk te leveren. “Dat hebben we ook gedaan met de energietoeslag van het Rijk. We zullen we nu ook doen en meenemen in de communicatie.” De motie haalde het niet. 

Aanvragen

Nu het besluit is genomen zullen er nieuwe beleidsregels worden gemaakt voor de toeslag. Een deel van de inwoners die in aanmerking komen, zijn bij de gemeente bekend. Zij zullen actief worden benaderd. Ook wordt er extra ingezet om de overige huishoudens te bereiken. 

Inwoners kunnen de energietoeslag aanvragen tot volgend jaar zomer.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405