Meerdere panden in Hem illegaal bewoond

2 december 2021 13:21

Op het bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem worden momenteel zes panden illegaal bewoond. Die ontdekking werd gedaan tijdens een controle van de politie en de Omgevingsdienst. Ook ondernemers werden aangeschreven. “Als gemeente hebben we een verplichting om ervoor te zorgen dat men zich houdt aan de geldende wet- en regelgeving.”

Bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem

De controles werden gezamenlijk uitgevoerd door de politie, gemeente en Omgevingsdienst. ‘Zo werken we samen aan een veilige woon- en werkgeving’, luidt de boodschap van de gemeente Drechterland. “Dit gebeurt ook door het aanpakken van ondermijnende activiteiten op bedrijventerreinen”, zegt een woordvoerder. 

“Er werden vijftien adressen bezocht”, vervolgt zij. “In zes panden hebben we illegale bewoning of aangebrachte woonvoorzieningen aangetroffen.”

Ook heeft de Omgevingsdienst andere overtredingen geconstateerd, zoals het ‘niet correct opslaan van gevaarlijke stoffen’, aldus de gemeente.

Ontbrekende puzzelstukje

Naar aanleiding van diverse signalen is het onderzoek in gang gezet. “We kregen uiteenlopende meldingen binnen van schimmige situaties en locaties, waaronder bedrijventerreinen.”

Het was voor de gemeente reden genoeg om een onderzoek te starten. “Dankzij de oplettendheid van buren, inwoners, bezoekers en voorbijgangers worden illegale activiteiten hiermee voorkomen.”

De illegale bewoning moet binnen een afzienbare tijd worden beëndigd. Waar deze mensen naartoe gaan, is nog onduidelijk. “Dat is in eerste instantie aan henzelf of de eigenaren van deze panden.”

Als bij hercontrole blijkt dat dit niet is gebeurd, kan een dwangsom worden opgelegd, benadrukt de woordvoerder.

Ook burgemeester Michiel Pijl is blij met de uitkomst. “Eerlijkheid duurt het langst, dat tonen we hier in de praktijk aan. Bedrijven krijgen zo de ruimte om te ondernemen op een plek waar ze veilig zijn, met trots kunnen werken en hun klanten en gasten kunnen ontvangen”, zegt hij stellig.

‘Handhaver ondermijning’

De gemeente is voornemens om dit soort controles vaker uit te voeren en heeft daartoe een speciale ‘handhaver ondermijning’ in dienst genomen. Deze handhaver krijgt een aanzienlijk takenpakket dat onder andere bestaat uit het voorkomen en aanpakken van ondermijning. Zo krijgen criminelen minder kans om gebruik te maken van de diensten van bedrijven uit de bovenwereld.

Daarbij worden eigenaren of ondernemers zonder kwade bedoelingen soms zelf ongewild en ongemerkt de criminaliteit ingetrokken. “En dat willen we natuurlijk voor zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405