Megafusie transportsector: familiebedrijven uit Limmen en Zwaag samen verder

30 april 2024 20:28
Bron: SVZ Transport

De familiebedrijven Van Straalen De Vries (VSDV) uit Zwaag en het Limmense Zandbergen willen fuseren. Met de voorgenomen samenwerking willen de bedrijven hun toekomst veiligstellen voor de volgende generaties en samen beter inspelen op de duurzaamheidsuitdagingen. Als de fusie wordt goedgekeurd, gaat die met terugwerkende kracht op 1 januari 2024 in. “Het voorstel ligt nu bij de ACM.”

SVZ Transport

“Het nieuws van de fusie is vanochtend met al het personeel gedeeld”, vertelt Jos Zandbergen. Sinds september zijn beide familiebedrijven met elkaar in gesprek. “Sinds die tijd konden we dit maar met een klein comité delen. Dat was soms wel wat lastig, ook omdat je het graag wil delen met je mensen, maar hun reacties zijn positief.”

“Het zijn twee gezonde bedrijven die samen verder gaan, op weg naar een duurzame toekomst”, stelt VSDV-directeur Rober van Straalen. “Onze werknemers hoeven niet te vrezen voor hun functie. Het is geen fusie uit armoede, maar zeker ook geen overname.” Zandbergen benadrukt dat het fiftyfifty is, “ook al zijn wij met vierhonderdvijftig trucks iets kleiner dan VSDV met zeshonderdvijftig.”

SVZ Transport wordt de nieuwe naam. Officieel staat dat voor ‘Samenwerking, Vooruitstrevend en Zekerheid’. “Maar we wilden alle namen van de betrokken families laten terugkeren, dus staat het ook voor Straalen, Vries en Zandbergen. En de bestaande kleuren blijven ook.”

“Denk aan de elektrificatie, de carbonfootprint, maar ook de kilometerheffing die er aan zit te komen. Samen kan dat efficiënter en effectiever”

Jos Zandbergen

“We hebben allemaal te maken met de verduurzaming die bedrijven moeten doorvoeren”, gaat Van Straalen verder. “Denk aan de elektrificatie, de carbonfootprint, maar ook de kilometerheffing die er aan zit te komen. Samen kan dat efficiënter en effectiever”, vult Zandbergen aan.

In Hoogeveen hebben de twee bedrijven een standplaats voor hun wagenpark en chauffeurs, waar ze al buren van elkaar zijn. “Daar kunnen we theoretisch de hekken er tussenuit halen. En we houden ook allebei onze standplaatsen in Zwaag en Limmen aan”, zegt de directeur van VSDV.

Voor Limmen zou de fusie op termijn ook kunnen betekenen dat er minder vrachtwagens het dorp zullen bezoeken. “De werkplaats blijft hier zeker, maar we zitten midden in het dorp en zijn al langere tijd aan het nadenken of dat nog houdbaar is. We hebben daarom in Zaandam al grond verworven om daar een vestiging te bouwen met parkeren en (electriciteit)tanken.” Dat wordt nog een uitdaging, erkent Zandbergen. “Met alle krapte op het stroomnet.”

Tekst gaat verder onder de foto.

SVZ Transport

Zandbergen benadrukt dat het bedrijf haar lokale rol wil blijven voortzetten. “Sponsoring van de voetbalvereniging, timmerdorp of cultuur blijven we wat mij betreft doen. De voetballers krijgen alleen een andere naam op hun shirt”, lacht hij.

Het is de eerste fusie die de familie Zandbergen meemaakt. “We hebben eerder wel bedrijven overgenomen, maar dit is nieuw.” Zelf vormt hij samen met zijn broer en neef de directie, de derde generatie in het bedrijf. “Maar ook de vierde generatie werkt hier al.” De keuze of er nog andere familieleden instappen, laat hij aan hen. “De nieuwe organisatie biedt in ieder geval voldoende kansen en mogelijkheden.”

Besluit toezichthouder

Na de samenvoeging beschikt SVZ over onder meer elfhonderd eigen vrachtwagens, achttienhonderd opleggers en 1.750 personeelsleden. De ACM, de onafhankelijke toezichthouder, moet de fusie nog beoordelen. “We vermoeden niet dat er sprake zal zijn van een monopoliepositie, aangezien we beiden een klantenkring met verschillende bedrijfstakken bedienen en de grootste klanten procentueel worden gehalveerd”, zegt Van Straalen. “De beslissing van de ACM verwachten we over drie tot vier weken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844