Menstruatiekastje Hoogkarspel groeit uit zijn voegen: “Veel stille armoede”

19 mei 2022 12:00

Niet ieders portemonnee is toereikend om menstruatieproducten te kunnen kopen. Iets wat Simone Oudt uit Hoogkarspel aan haar voordeur ondervindt. Het menstruatiekastje – waar vrouwen gratis producten kunnen halen – wordt druk bezocht. “Als je rondkijkt en rondvraagt is er genoeg stille armoede.”

Het is anderhalf jaar geleden als ze met een mini-bibliotheek De Anemoon aan huis start. Bij de voordeur onder de overkapping staan meerdere stellingen en kisten met boeken die mensen gratis mogen lenen en ruilen. Sinds januari is daar de kast met menstruatieproducten bij gekomen. 

Het is dan ook de eerste en enige plek in Hoogkarspel. “Eerst ben ik in de buurt gaan kijken of er al wat was, maar hier in het dorp was er nog niks. En als je rondkijkt en rondvraagt, is er genoeg stille armoede. En dan wil je toch mensen helpen. Zo ben ik ook opgevoed: waar je kunt, help je een ander.”

Overweldigd

Van menstruatieproducten breidde het assortiment snel uit. Simone: “Shampoo, tandpasta, schoonmaakproducten.” Overweldigd is ze door alle gulle giften, die ze niet alleen vanuit het Armoedefonds krijgt. Vooral ook uit de buurt. 

“Ik ben heel dankbaar en verrast. Mensen die mij aanspreken in de winkel met de vraag of ze wat aan mij kunnen meegeven. Het wordt langsgebracht of er staat ineens een tas met spullen voor de deur.” 

Menstruatiekastje Hoogkarspel groeit uit zijn voegen:

De kast staat beschut uit het zicht. Mensen kunnen dus anoniem hun spullen ophalen. “Het wordt veel gebruikt. Ook mensen die een berichtje sturen en het liever rechtstreeks bij mij aan de deur ophalen.” Er komen zelfs verzoeken van verderop. “Die vragen dan of ik het kan brengen. Dat zou ik met alle liefde willen doen, maar ik heb geen auto. Dus verwijs ze dan door naar een ander punt.”

Grotere kast nodig

Door het groter wordende assortiment en de gulle giften, groeit de menstruatiekast uit zijn voegen. “Het zijn nu twee oude eierkisten. Het zou fijn zijn om meer plek te hebben, dan blijft het overzichtelijk en kan ik er meer producten in kwijt.”

“Ik heb zelf ook van weinig geld moeten leven, dus je weet hoe dat is”

Simone oudt, mini-bibliotheek de anemoon

Op Facebook plaatst Simone een oproep wie haar aan een nieuwe kast zou kunnen helpen. “Het liefst een slag hoger en van goed materiaal dat weersbestendig is.” 

Simone kent genoeg mensen in de buurt met een kleine portemonnee en hoopt hen nog lang te kunnen steunen. “Ik heb zelf ook van weinig geld moeten leven, dus je weet hoe dat is. Misschien zet je dan wel een stapje harder.”

Ook op andere plekken in de regio verschijnen steeds meer menstruatiekastjes. In Hoorn zijn er meerdere bij wijkcentra te vinden en ook in Wognum kunnen vrouwen terecht. 

Menstruatiekastje Hoogkarspel groeit uit zijn voegen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405