Met je rolstoel in een zijspan: motorrijder Gerben toert mensen met beperking door regio

27 januari 2024 18:17
Bron: Wheels4Freedom

Met zijn stichting Wheels4Freedom rijdt Gerben de Lange uit Hoogwoud rolstoelgebruikers rond op een motor met zijspan. Via NH Helpt biedt Gerben ook ritjes aan. “Ze stappen in en vinden het spannend, na tien minuten zie je ze ontspannen en genieten.” De ritjes zijn niet gratis, Gerben vraagt een kleine bijdrage voor de benzine.

Wheels4Freedom

In radioprogramma NH Helpt vertelt Gerben aan Rachel Morssink hoe het voelt om op de zijspan te zitten: “Dat is heel grappig, het klinkt natuurlijk heel cliché. Je voelt de vrijheid, de ruimte, de wind en alle krachten, maar zo cliché is het ook.”

De meeste mensen die in een rolstoel zitten zijn daar altijd van afhankelijk, op de zijspan kunnen ze dat even vergeten. “Ze stappen in en vinden het spannend, na tien minuten zie je ze ontspannen en genieten. En wat ze dan zeggen: Het is zo’n gevoel van vrijheid. Mensen ervaren dat als heel prettig.”

Gerbens aanbod wordt steeds groter. Hij heeft inmiddels 15 vrijwilligers voor de stichting werken die ook mensen rondrijden, twee zijspanmotoren en de derde zijspan is in aanbouw. “Ik dacht vijf à tien ritjes per jaar te doen, maar eigenlijk is dat gelijk ontploft.” Omdat Gerben meer ruimte nodig had voor zijn stichting en de motoren, is hij zelfs verhuisd.

Luister hieronder het radiofragment van NH Helpt:

De ritjes zijn niet helemaal gratis, Gerben vraagt een kleine vergoeding voor de benzine. Rolstoelgebruikers kunnen een half uur rijden, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook met Gerben naar de Belgische Ardenne voor een lange rit. “Het is net wat mensen willen”, vertelt Gerben.

Wheels4Freedom

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405