‘Met rust en regelmaat’ groeide Gemeentebelangen Opmeer tot de oudste van Nederland

15 maart 2022 20:03

Bijna 110 jaar bestaat de lokale partij Gemeentebelangen in Opmeer, en daarmee de oudste lokale partij van Nederland. Waar in het verleden bij andere partijen ruzies en persoonlijke vetes de boventoon voerden, lijken rust en stabiliteit de sleutelwoorden te zijn voor de partij in Opmeer. “Het klinkt wellicht ouderwets, maar we staan bijvoorbeeld al jaren voor een behoedzame boekhouding”, legt fractievoorzitter René Pelt uit.

GemeenteBelangen Opmeer voert campagne op markt

De partij GemeenteBelangen (GB) in Opmeer werd opgericht in 1913 en bestaat dus al bijna 110 jaar. “Degenen die de partij hebben opgericht, zijn voornamelijk boeren- en buitenlui geweest”, blikt fractievoorzitter René Pelt terug.

Pelt zet zich al jaren in voor de partij en zit sinds 2006 in de gemeenteraad van Opmeer. “We zijn een betrouwbare en evenwichtige partij”, vindt hij dan ook. “In de geschiedenis van de partij hebben we nooit te maken gehad met grote conflicten. Ook zijn er in het 110-jarige bestaan van GB nooit afsplitsingen geweest.”

Toch zag het er ook even minder rooskleurig uit voor de oudste lokale partij van Nederland. Zo’n twintig jaar geleden had GB maar twee zetels in de gemeenteraad. Toen was de partij voor de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente, waar de bewoners tegen waren. “Dat hebben we toen wel even gemerkt, omdat we toen een stuk minder stemmen kregen”, geeft hij toe.

Rust creëren

Bij andere verkiezingen haalt de partij altijd rond de vier zetels. Hiermee zijn ze de grootste en mogen zij vaak meedoen met de coalitie. Ook werden zij gevraagd om zich bij de coalitie te voegen toen het een aantal jaar geleden mis ging, en dat terwijl ze tot de oppositie behoorde.

“We voerden oppositie van 2018 tot 2020”, verklaart Pelt die tijd. “Totdat we dus gevraagd werden om ons bij de coalitie te voegen. We hebben toen rust in de raad kunnen creëren, onder meer door samen te werken met een wethouder die eerder bij de partij betrokken was.”

Een belangrijk punt om de rust te bewaren, was het creëren van een stabiele financiële situatie. Dit betekende dat de OZB in Opmeer verhoogd moest worden, zodat de voorzieningen in de gemeente behouden konden blijven. Iets waar inwoners uit de gemeente voor gepleit hadden, aldus Pelt.

“De financiële situatie van Opmeer is nu stabiel”, stelt de fractievoorzitter. “En dat moet het ook blijven, vinden wij. “Het klinkt misschien ouderwets, maar we staan al jaren voor een behoedzame boekhouding, waarin er niet meer geld wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. Op deze manier houd je het ook het beste vol.”

“Heel veel mensen blijven ons altijd vragen naar Elly Deutekom, die zich jaren heeft ingezet voor GemeenteBelangen Opmeer”

rené pelt, FRACTIEVOORZITTER van GB

Partij-mastodont

Een van de mensen die onlosmakelijk verbonden is, is Elly Deutekom, die als wethouder zestien jaar actief is geweest voor de gemeente en acht jaar als raadslid. 

“Zij blijft onlosmakelijk aan ons verbonden”, zegt Pelt. “Zelfs nu ze met haar werkzaamheden in de raad gestopt is. Zo is ze nu lijstduwer bij de aankomende verkiezingen. Heel veel mensen vragen altijd bij ons naar Elly. Dat is de laatste jaren zo geweest en dat zal nog wel een tijdje blijven.”

Campagne voeren

Partijgenoten van GB waren vandaag op de markt aanwezig om campagne te voeren voor de verkiezingen, waarvoor tot en met morgen gestemd kan worden. Met vier andere leden van de partij, waaronder de aanwezige Elly Deutekom, probeerde Pelt vandaag in contact te komen met de inwoners. Om ze te bewegen om op GB te stemmen.

“We hoeven door onze lange geschiedenis niet per se zieltjes te winnen, of mensen op basis van bijvoorbeeld één standpunt op ons te laten stemmen”, zegt Pelt. “We zijn de grootste partij van Opmeer en hebben in de afgelopen twintig jaar altijd rond de vier zetels gehad. Dat geeft ook een bepaalde rust.”

Door vandaag campagne te voeren, blijven de raadsleden van GB in contact met de inwoners van Opmeer, legt hij uit. “We staan écht binnen de maatschappij.”

Ook na de komende verkiezingen heeft de fractievoorzitter er alle vertrouwen in dat het aantal van vier zetels gehandhaafd blijft. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Ehwald Rietveldt & Desi Bootsman – De Maandagavond Show
19:00 – 21:00 uur

WEEFF TV