Militair Bas staat paraat nu oefening in Belize niet door gaat: “Wil steentje bijdragen”

27 maart 2020 19:30
Bron: Defensie

ZUIDERMEER – Militair Bas zou volgende week vertrekken naar de jungle in Belize, voor een zevenweekse oefening met de Luchtmobiele Brigade. Maar wegens de ontwikkelingen rondom het Coronavirus gaat die oefening nu niet door. De mankrachten zijn nodig in Nederland.   

helikopter

Iedere ochtend moet de 29-jarige Bas uit Zuidermeer zijn leiding via WhatsApp laten weten of hij fysiek in staat is om ingezet te worden. “We zitten nu allemaal thuis en moeten ons iedere ochtend melden of we inzetbaar zijn, omdat ook wij ook getroffen kunnen worden door het Coronavirus. We staan nu namelijk op notice to move, dat betekent dat we binnen 48 uur ingezet kunnen worden”, vertelt Bas aan NH Nieuws.  

De knop moet dus om. Geen oefening in Midden-Amerika, maar iedere ochtend paraat staan om waar mogelijk de politie of andere veiligheidsdiensten te ondersteunen. “Het is in eerste instantie erg jammer dat we niet naar Belize gaan. Dat is iets waar we ons het hele jaar al voor aan het opwerken zijn. Iedereen had er veel zin in omdat de jungle in Belize natuurlijk echt een andere omgeving is. Maar nu is de knop wel om. Wij willen graag ons steentje bijdragen nu. Daar zijn we uiteindelijk voor”, vertelt Bas.

Ik ben er in ieder geval klaar voor als er een beroep op mij gedaan wordt”

Bas, militair Luchtmobiele Brigade

Medisch personeel hard nodig

Eén van de belangrijkste redenen dat de oefening niet doorgaat is omdat het medisch personeel van defensie hard nodig is om de Nederlandse zorg te ondersteunen. En zonder medisch personeel natuurlijk geen oefening. Bas wil niet speculeren over wanneer er een beroep op hun diensten gedaan zou kunnen worden. “Of we ingezet zullen worden weet ik niet. Voor nu zit er niets anders op dan wachten. In deze uitzonderlijke tijden is het natuurlijk onze belangrijkste taak om een bijdrage te leveren aan de nationale veiligheid. Ik ben er in ieder geval klaar voor als er een beroep op mij gedaan wordt”, sluit hij af.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405