Miljoenenschikking bedrijventerrein Berkhout blijft geheim: “Maar we geven niet op”

8 mei 2023 12:06

De schikking over bedrijventerrein Distriport in Berkhout hoeft niet openbaar te worden gemaakt. Projectontwikkelaars betaalden mogelijk luttele miljoenen aan de provincie. Actiegroep ‘Berkhout is Boos’ probeerde de deal boven tafel te krijgen, maar de Raad van State oordeelde dat die geheim moet blijven. 

Berkhout is Boos over Distriport

Berkhout is Boos heeft vier jaar lang gestreden voor openheid van zaken. En dat ging niet alleen over het bedrag waarvoor geschikt is, legde woordvoerder Annet Wood eerder uit. “Ik vind dat wij als bewoners van Berkhout het recht hebben om te weten wat de plannen zijn, het is onze grond. Het gaat om belangen van de bewoners. Wat is de bedoeling met het terrein in de toekomst? Met wie is er wat afgesproken? We willen dat gewoon duidelijk hebben.”

Claim: 27 miljoen euro

Ooit was het plan om van het terrein aan de Jaagweg een bedrijventerrein te maken. De provincie zou de grond aankopen en projectontwikkelaars Zeeman en De Peyler zouden die vervolgens overnemen en ontwikkelen. Dat laatste gebeurde nooit, dus diende de provincie een claim in van 27 miljoen euro. Maar om een slepende procedure te voorkomen, schikten de partijen in 2019 en werd de deal geheim verklaard.

Actiegroep ‘Berkhout is Boos’, en ook NH, deden een beroep op een Wob (Wet openbaarheid van bestuur) bij de provincie. Die wees het verzoek af, omdat de deal alleen getroffen kon worden als die geheim zou zijn. Bovendien zou het andere partijen inzicht geven wanneer de provincie bij geschillen bereid zou zijn om een schikking te treffen.

Nadat de rechtbank eerder de provincie al in het gelijk stelde, deed nu ook de Raad van State dat. De laatste kans voor de actiegroep om de deal openbaar te krijgen. Wat Annet Wood vooral steekt, is dat er een clausule in de schikking is opgenomen dat de provincie bij openbaarmaking een schadeclaim moet betalen aan de projectontwikkelaars.

‘Nieuwe truc om openbaarheid te voorkomen’

“Kennelijk is dit een nieuwe truc voor de overheid: spreek met de ontwikkelaar af dat die recht heeft op geld als het document openbaar wordt. Dan kan de overheid zich daar bij een zaak op beroepen”, zegt zij.

De uitspraak van de Raad van State betekent niet dat ‘Berkhout is Boos’ zich erbij neerlegt. “We kunnen onszelf helaas nog niet opheffen. Er zijn nu plannen voor een zonneweide. We zullen ons met hand en tand verzetten tegen alles wat niet de bestemming agrarisch heeft. Want als dit doorgaat, kan er in de toekomst van alles komen. En zolang het risico er is dat een bedrijventerrein kan komen, geven wij niet op en blijven we strijden.”

De provincie kon vandaag nog niet reageren op de uitspraak van de Raad van State.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405