Minderheid in politiek is vrouw: “Politieke landschap wordt anders met meer vrouwen”

23 maart 2023 10:54
Simon Dijk, Margreet Keesman, Bob Sikkema

Vrouwen vormen een minderheid in de politiek. Zo is van de Tweede Kamerleden 31% vrouw. Margreet Keesman (SP) is sinds 2009 actief in de gemeentepolitiek van Enkhuizen. “Vaak als enige vrouw en soms met een andere vrouw. Maar over het algemeen is het nog een mannenbolwerk”, vertelt ze.

Volgens Keesman komt dit omdat veel mannen zich geschikt vinden voor de politiek. “Ik heb wel eens gehoord dat als je gevraagd wordt voor de politiek, en je vindt jezelf voor 60% geschikt, dat een man het wel doet en een vrouw niet”, licht ze toe. “Pas als een vrouw vindt dat ze het voor 95% beheerst doet ze het wel.”

Het raadslid en fractievoorzitter van de SP in Enkhuizen stelt dat het allemaal begint bij interesse in de politiek. “We hebben geflyerd bij het Koperwiekplein in Enkhuizen en dan zijn er wel vrouwen geïnteresseerd. Ook zijn er vrouwen die vinden dat de politiek voor mannen is. En er zijn vrouwen die het eng vinden.”

Keesman denkt dat met meer vrouwen in de politiek het er allemaal heel anders uit zal zien. “Wat ik zelf merk is dat vrouwen niet van politieke spelletjes houden. Vrouwen kijken meer naar het algemeen belang en minder naar het partijbelang. Bijvoorbeeld met de kinderopvang of de verhouding betaald/onbetaald werk denk ik dat het anders geregeld zou zijn met meer vrouwen in de politiek.”

Volgens Keesman krijgen vrouwen in de politiek meer over zich heen op sociale media dan mannen. “Dus je moet heel snel de sociale media achter je laten en het van je af laten glijden.”

Politiek café

Om inwoners te enthousiasmeren voor, en te betrekken bij politiek organiseert de SP in Enkhuizen iedere maand een politiek café. Gisteravond werd in het stationscafé in Enkhuizen gedebatteerd over de stelling: zijn vrouwen wel geschikt voor de politiek?

Iedereen die dat wilde kon zo binnenlopen, en volgens het raadslid leverde het een boeiende avond op. “Het is geen heel grote locatie, maar er kwamen behoorlijk wat mensen op af”, licht Keesman toe. “Zowel mannen als vrouwen. De stelling zorgde voor behoorlijk wat rumoer.”

Eén van de conclusies die gisteravond getrokken werd is dat de ’traditionele’ rolverdeling nog diep verankerd zit in de samenleving. “Om dat te veranderen moet er ‘op een hoger level’ meer gedaan worden.” Ook werd duidelijk dat besluiten vanuit de politiek beter gedragen worden als mensen zich vertegenwoordigd voelen in de politiek. “Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar bijvoorbeeld ook voor minderheden”, sluit Keesman af.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405