Al zeven jaar zijn de ouders van Julie (26), die het syndroom van Down heeft, bezig met het woonproject ‘Bij Anders’ om een veilig thuis voor hun dochter en tien andere jongvolwassenen met een beperking te realiseren. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de financiering rond te krijgen. Daarom wordt er aankomende vrijdag in Avenhorn op de Kwiek’78 een benefietwedstrijd tussen Klassiek Ajax en het ‘Bij Anders’ team georganiseerd. “Het is namelijk een miljoenenproject,” vertelt initiatiefnemer en moeder José Weel.
Tijdens het evenement zullen de toekomstige bewoners van het huis de hoofdrol spelen. Niet als voetballers, maar als spelersondersteuners. “Twee meiden zullen de verzorging van eventuele blessures op zich nemen.” Ook wordt de rol van Video Assistant Referee (VAR) ingevuld door twee van de toekomstige bewoners.
“Het wordt een hele leuke avond en iedereen kijkt er ontzettend naar uit.” Het is nog wel even afwachten wie er van ‘Klassiek Ajax’ gaat komen. “De trainers weten meestal pas op het laatste moment welke spelers er komen, maar waarschijnlijk is Sjaak Zwart erbij!” zegt José enthousiast. “Op dit moment zijn er 250 kaartjes verkocht en we verwachten nog meer mensen.”
Om de financiering van het project rond te krijgen is een hele uitdaging. Naast investeerders en banken zullen ook de ouders zelf flink in de buidel moeten tasten. Door middel van het organiseren van verschillende evenementen lukt het aardig om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. Daarvoor heeft de woongroep Bij Anders al meerdere acties georganiseerd. “Maar aankomende vrijdag wordt het grootste evenement tot nu toe, dus dat is wel spannend”, vindt José.
Het realiseren van Bij Anders roept wel de vraag op waarom de ouders niet voor een al bestaand wooncomplex kiezen. “We willen graag dat onze kinderen deel blijven uitmaken van de maatschappij”, legt José uit. “Wij willen iets meer zelfstandigheid. Dat ze bijvoorbeeld zelf op de fiets kunnen stappen voor een bakje koffie bij pa en ma. Dat is voor ons ontzettend belangrijk.”
Daarnaast vinden de ouders het ‘dorpse’ belangrijk. “De sociale veiligheid die een dorp biedt, stelt ons gerust,” aldus moeder José. “Als mijn dochter Julie bijvoorbeeld alleen ergens loopt, zijn er dorpsgenoten die haar in de gaten houden of checken of alles wel goed gaat.” Het ‘gewoon’ mee kunnen doen, dat is voor de ouders het belangrijkste. “Bijvoorbeeld als er straks een dorpsfeest in Ursem is, dat onze kinderen er ook bij worden betrokken,” blikt José vooruit naar de toekomst.
Het realiseren van het huis voor de jongvolwassenen met een beperking is niet in één dag geklaard. Van alle partijen wordt dan ook een lange adem verwacht en soms is dat best lastig. “Het is moeilijk om aan kinderen met een beperking uit te leggen waarom het zo lang duurt,” vertelt José. “Mijn dochter Julie weet niet anders dan dat wij bezig zijn met haar huis, maar ze is ongeduldig. Ze is ondertussen écht toe aan een eigen plek.”
Die stip op de horizon komt steeds meer in zicht voor Julie en haar ouders. Inmiddels heeft de gemeente toestemming gegeven voor de bouw. Daarmee lijkt het erop dat het project in werking kan worden gezet. Als alles meezit, gaat eind dit jaar de eerste paal de grond in. “Het is deze maand – vooral vanwege de financiën – nog even afwachten of we groen licht krijgen om te ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844