Moet het beeld van JP Coen verplaatst worden?

11 juni 2020 22:00

Er moet iets gebeuren met het beeld van Jan Pieterszoon Coen vindt GroenLinks Hoorn. Zo denken zij er over na het standbeeld van JP Coen te verplaatsen. Of het bordje met informatie op het beeld te veranderen. 

“Er is aangetoond dat er institutioneel racisme in Nederland is. Dat is racisme, wat al heel lang bestaat. Je merkt er nauwelijks iets van. Behalve als je er last van hebt of je er in verdiept”, vertelt Roy Drommel van GroenLinks Hoorn aan WEEFF Radio. “Ik denk dat het goed is om te kijken of dat beeld van JP Coen nog wel in de binnenstad past.”

Verplaatsen van het beeld van JP Coen

Het is al vaker geprobeerd het beeld van JP Coen te veranderen of in zijn geheel te verplaatsen. Een plek waar wethouder Drommel het beeld naartoe zou willen verplaatsen, is de tuin van het Westfries Museum. “Het is natuurlijk een historisch figuur die een geschiedenis bij zich draagt. In een museum kan daar het hele verhaal over die geschiedenis verteld worden.”

De directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink, vertelde Dommel telefonisch dat het mogelijk is het standbeeld in de tuin van het museum te plaatsen. Wel gaf Geerdink aan dat het beeld behoort tot de rijksmonumenten. Dat betekent dat niet alleen de gemeente gaat over wat er met het beeld gebeurt. Veranderingen en verplaatsing van het standbeeld moet in overleg met het Rijk.

Afwachten reacties van andere partijen

Het nog even afwachten hoe de andere partijen in Hoorn over het idee denken. “Ik wil dat wij daar een democratisch en goed gesprek over hebben.” Volgens Drommel is het de bedoeling dat er uiteindelijk een besluit komt waar iedereen zich in kan vinden. “Ik wil dat we voorkomen dat het beeld beschadigd, bekladt of erger wordt.” In de eerstvolgende raadsvergadering wil Drommel over het idee praten.   

Juiste gelegenheid voor de eventuele verplaatsing  

“Het is volgend jaar precies 400 jaar geleden dat de Banda-eilanden zijn uitgemoord door meneer Coen. Daarbij vielen ongeveer 15.000 slachtoffers.” Dommel ziet dat als een goede gelegenheid om het standbeeld op een andere plek neer te zetten.

Aan een plaatsvervanger op de Roode Steen is ook al gedacht. “Er is al een idee om Jan Haring op het plein neer te zetten.” Jan Haring was een Hoornse matroos bij de Watergeuzen. Tijdens de Slag op de Zuiderzee in 1573, waarbij de Spanjaarden werden verslagen, groeide hij uit tot de held van Hoorn.

Uitzending – 10 juni 2020

Roy Drommel van GroenLinks Hoorn vertelt over de mogelijkheid het beeld van JP Coen te verplaatsen

5289

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844