Mogelijk laatste Kermisexpo Lutjebroek trekt veel bezoekers

16 maart 2024 15:04
Bron: WEEFF / Ramon Besseling

In Lutjebroek is vandaag de vijfde editie van Kermisexpo Lutjebroek geopend. In De Wurf kan je het hele weekend kijken naar miniatuurversies van verschillende kermisattracties, die door hobbyisten en liefhebbers in elkaar zijn gezet. Het is voorlopig de laatste keer dat het georganiseerd wordt, maar definitief stoppen is niet uitgesloten. “We willen meedenken over een vervolg, in Lutjebroek of wellicht in andere delen van het land.”

Hoewel het plein – waar tijdens de kermis van Lutjebroek de botsauto’s staan – vol geparkeerd is met auto’s, heerst er toch een kermissfeer. Voor de ingang van De Wurf staat een draaiorgel, die vrolijke liedjes speelt, en een oliebollenkraam. Binnen kom je terecht in een miniwereld vol lampjes en bewegende kermisattracties, zoals zweefmolens, reuzenraden en de ‘Crazy dance’.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Het zijn drukke weken geweest, zegt Marcel Deen, een van de organisatoren. Hij heeft veel moeten regelen voor deze gratis expositie. Op de vraag hoeveel mensen erop afkomen, zegt hij geen idee te hebben. “Het is wel ieder jaar drukker geworden. En we hebben voor dit jaar ook een extra, derde zaal in het verenigingsgebouw.”

Voorzitter Atze Lubach-Koers van de bond voor kermisbedrijfshouders opent de expositie zaterdagochtend om 11.00 uur. In zijn speech prijst hij het werk van de organisatoren en bouwers, licht hij toe dat de Kermisexpo wordt gezien als een officiële opener van het seizoen, en viert hij het lustrum. Dat er met liefhebbers wordt gewerkt, wordt op een grappige manier duidelijk als medeorganisator Michèl de Jong vertelt dat hij vanmiddag even weg is om een nieuwe attractie te kopen. Een 1 meter 80 hoge versie van de Spin dat elk jaar op de kermis in Venhuizen staat.

Tekst gaat verder onder de video.

Als klap op de vuurpijl krijgen de organisatoren en jongste modelbouwer van dit jaar een speld uitgereikt, met daarop een carrouselpaard. Nadat de kermistoeter heeft geklonken, kan iedereen een blik werpen op alle mini-attracties.

Jongste modelbouwer komt uit Volendam

De 15-jarige Dave de Boer uit Volendam is de jongste modelbouwer dit jaar. Op een tafel heeft hij verschillende attracties uitgestald, die hij met K’nex in elkaar heeft gezet. Deze worden door middel van stroom of accu’s aangedreven. Wat opvalt zijn de bewegingen van het bouwwerk waar de jongen voor zit, en wat hij in drie uur in elkaar zette.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Dave (15) uit Volendam is de jongste modelbouwer op Kermisexpo Lutjebroek

Deze attractie lijkt op een soort octopus, waarvan niet alleen de armen, maar ook kleine bakjes ronddraaien. Naast de attractie op stroom heeft Dave een zandloper staan. “Als het lang draait, brandt de motor door”, legt hij uit. “Dus haal ik na een aantal rondjes de stekker er even uit.”

Toch is zijn droom niet om later zelf grote attracties te bouwen of op de kermis te staan. Zijn pet met daarop de naam van dj Paul Elstak verraadt al wat hij het allerliefste zou doen. “Ik wil graag DJ worden”, vertelt Dave. “En dan het liefst met hardstyle-muziek. Op een groot festival als Defqon.1 draaien lijkt me heel gaaf.”

Ook bond wil meedenken over vervolg

Organisatoren Michèl de Jong en Marcel Deen hebben eerder aangegeven dat de vijfde editie voorlopig ook de laatste is. Het organiseren van de gratis expositie van modelbouwers neemt veel tijd en aandacht in beslag, die ze onder andere liever willen besteden aan het ontwikkelen en bouwen van deze mini-attracties.

Het is echter niet uitgesloten dat er in 2025 of aankomende jaren een nieuwe Kermisexpositie komt. Dat blijkt wel uit de vraag van Bovak-voorzitter Atze Lubach-Koers tijdens zijn speech. Vele handen in het publiek gaan de lucht in, om aan te geven dat zij het jammer vinden als het zou stoppen.

Lubach-Koers pleit ook voor meer edities. “Daar willen we als bond ook naar kijken”, vertelt hij. “Niet alleen als anderen het hier in Lutjebroek willen organiseren, maar wellicht ook in andere delen van het land.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844