Mogelijk verbod voor alle vrachtwagens op de A7 als ze de regels blijven overtreden

23 april 2024 12:03
Bron: ANP

Rijkswaterstaat (RWS) overweegt om alle vrachtwagens van de A7 bij Purmerend te weren. Omdat de brug over het Noordhollandsch Kanaal wordt gerenoveerd geldt op dat deel van de snelweg een gewichtsbeperking. Chauffeurs negeren die massaal, waardoor een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. 

Maandag haalde de politie nog dertig te zwaar beladen vrachtwagens van de weg. De trucks mogen op dit moment maximaal 25 ton wegen, maar daar houdt dus lang niet iedereen zich aan. Dat is gevaarlijk omdat op dit moment juist de steunpunten van de brug te zwak zijn. RWS broedt nu op maatregelen om de brug tijdens de herstelwerkzaamheden niet onnodig zwaar te belasten. 

Wat gaat Rijkswaterstaat doen als die te zware vrachtwagens over de brug blijven rijden? 

“Dan gaan we de gewichtsbeperking aanscherpen. We zeggen nu 25 ton maar dat kan nog lager en dan ga je richting een verbod ook voor ongeladen vrachtwagens. Dan wordt het ook makkelijker te handhaven.”

Wat vinden jullie ervan dat zoveel vrachtwagens de gewichtsbeperking negeren?

“Heel zorgelijk. Het kan gewoon niet dat er te veel zware vrachtwagens blijven rijden. Een groot deel houdt zich wel aan het verbod, maar veel te veel ook niet. We hebben transporteurs in de regio er op aangesproken. Je hoopt dat ze dan luisteren, maar dat geldt dus kennelijk niet voor iedereen.”

Waarom is de gewichtsbeperking er ook alweer?

“De brug zal niet direct instorten, maar de steunpunten zijn niet sterk genoeg. We zijn gaten in het beton aan het boren om versterking aan te brengen. Je kan je voorstellen dat, zodra je in het beton gaat boren, het iets met de constructie doet. Dus dan is het extra belangrijk dat er niet overheen gereden wordt door zwaar verkeer. Het zal de renovatie niet direct langer laten duren, maar de constructie wordt er niet beter op.”

De politie zegt te blijven controleren zolang dat nodig is. 

Controle vrachtverkeer A7, meerdere te zware vrachtwagens al van de weg gehaald.

Posted by Politie Basisteam Purmerend on Monday, April 22, 2024

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844