Molen De Lastdrager heeft eindelijk weer een hart: “Het is een bijzonder moment”

18 september 2021 09:43

Vanmiddag was de officiële heropening van molen de Lastdrager uit Hoogwoud. Na 1,5 jaar zwoegen is het gemaal volledig gerestaureerd en eindelijk weer voorzien van een maalinrichting. In 2018 won de molen de glorieuze BankGiro Loterij Molenprijs, waardoor  een groot deel van de restauratie mogelijk werd gemaakt. 

De molen behaalde in 2018 maar liefst 9.076 stemmen en won daarmee de hoofdprijs van maar liefst 95.000 euro. Vanaf dat moment is er volgens molenaar Cees Mens veel veranderd. “De restauratie heeft ons totaal zo’n 3,5 ton gekost en is na tientallen jaren eindelijk weer voorzien van een werkende maalinrichting. Vroeger draaide de molen voor de sier, maar dankzij de restauratie heeft het weer een kloppend hart en kunnen we weer graan gaan malen.”

Eigenlijk zou molen De Lastdrager vorig jaar al feestelijk worden geopend, maar vanwege corona werd dit uitgesteld.

Tekst gaat verder onder video.

Afscheid met een lintje 

Als kers op de taart kreeg vrijwilliger Cees Klaver (82) een Koninklijke onderscheiding uitgereikt van burgemeester Gerard van den Hengel. Klaver zet zich al meer dan 20 jaar in voor de stichting De Westfriese Molens. Dankzij zijn bouwkundige kennis heeft hij niet alleen veel bijgedragen aan de restauratie van verschillende molens, maar heeft hij een ook grote rol gespeeld in het behoud van cultuur en historie binnen West-Friesland. Vanwege zijn diensten werd Klaver vanmiddag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405