Monumentale Overhaal in Bovenkarspel per direct dicht vanwege defecte remmen

12 maart 2024 11:28
Bron: WEEFF / Deveney Ansett

De gemeente Stede Broec sluit de Overhaal in de Broekerhaven van Bovenkarspel per direct. Reden is een technisch defect aan de remmen van de monumentale botenlift. Er wordt onderzocht wat nodig is om het probleem op te lossen, en hoeveel dit kost.

Uit een onderhoudstest is gebleken dat de remmen slijtage vertonen, wat ten koste gaat van de veiligheid bij de Overhaal. Daarom heeft de gemeente Stede Broec besloten dat boten, in ieder geval voorlopig, niet meer vanuit de haven naar sloten in het dorp overgezet kunnen worden, of richting het Markermeer. Het pad naast de lift blijft wel gewoon open voor voetgangers en fietsers.

Het is niet bekend wanneer de Overhaal weer in gebruik kan worden genomen. De gemeente onderzoekt wat er nodig is om het technisch defect aan de rem van de Overhaal te repareren of te vervangen. Daarnaast wordt door Stede Broec onderzocht wat de toestand van de totale technische installatie van de botenlift is.

Ruim 100 jaar in gebruik

De Overhaal in Bovenkarspel stamt uit 1923. In het afgelopen jaar werd een groots jubileum gevierd van de enige elektrische overhaal van Nederland. In 1990 werd de Overhaal bestempeld als een rijksmonument, waardoor er geld vrijkwam voor de restauratie. Door de restauratie konden de bootjes over en weer worden gezet tussen de haven aan het Markermeer en de lager gelegen sloten van Bovenkarspel.

Het monument wordt nu voornamelijk gebruikt voor de recreatievaart. Het beheer wordt uitgevoerd door de Historische Vereniging Oud Stede Broec. Vrijwilligers van deze vereniging zorgen voor de bediening van de bijna 101 jaar oude Overhaal.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844