Morgen is het Nationale Broederdag: eet jij dan ook broeder?

13 november 2023 18:03
Bron: NH Media / Michiel Baas

Tijdens de themaweek ‘Eten wat de pot skaft!’ roepen de redacties van NH en WEEFF morgen een speciale dag in het leven voor één van de West-Friese specialiteiten: broeder! Vandaag staan we tijdens de Nationale Broederdag stil bij dit lokale gerecht. 

Morgen is het Nationale Broederdag

De hele dag besteden we morgen aandacht aan de broeder, ook wel Jan in de zak wordt genoemd. Ondanks de heerlijke zoete smaak door de toevoeging van stroop met boter, lijkt de liefde voor de broeder een beetje weggezakt. En die proberen wij morgen weer aan te wakkeren. Let’s make broeder great again!

Voor veel West-Friezen zal broeder een associatie zijn met vroegere tijden, toen moeder of oma het regelmatig maakte in een pan of een zak. Maar gelukkig zijn er nog altijd voldoende liefhebbers. Zo spraken wij met Brenda Hoff en Franciska Kuiper, bij wie de halve familie op de stoep staat, op het moment dat bekend wordt dat zij broeder gaat maken.

‘Lekkerste broeder’

We zoomen ook in op de geschiedenis van de broeder en Marianne Sijm vertelt als haar alter ego Trien Buis een verhaal over het gerecht dat Nel van Laren-Zwuup ooit maakte. En we hebben Johan Keeman opgezocht. De zanger/gitarist uit Wervershoof heeft een liedje over broeder gemaakt, de broeder van zijn schoonmoeder. “Broeder is een stukje cultuur. Het zou mooi zijn als we dat kunnen behouden”, zegt hij. Overigens scoort hij flink wat punten bij zijn schoonmoeder Annemarie. “Zij maakt de lekkerste broeder.”

Praten over broeder is leuk, maar eigenlijk moet je het vooral proeven. We hopen dan ook dat heel West-Friesland morgen broeder gaan maken én eten. En daar ontvangen dan weer graag de foto’s van. Insturen kan via westfriesland@nhnieuws.nl. Eet smakelijk alvast!

‘Eten wat de pot skaft!’: themaweek over West-Fries eten en drinken

Deze week besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het eten en drinken in West-Friesland. Onder de noemer ‘Eten wat de pot skaft!’ duiken we in de lokale lekkernijen en gaan we op zoek naar de antwoorden op andere prangende eet- en drinkvragen. Op dinsdag staat de broeder (of Jan in de zak / trommelkoek) centraal, tijdens de door ons in het leven geroepen Nationale Broederdag. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844