Motorrijders naar Raad van State om verbod Zuiderdijk: “Rammelt aan alle kanten”

15 april 2024 06:13
Bron: NH Media

De Vereniging Motorrijders Actie Groep (MAG) trekt vanmiddag met een aantal motorrijders naar de Raad van State in Den Haag. Inzet tijdens de zitting is het weekendverbod voor motorrijders op de Zuiderdijk, tussen Venhuizen en Hoorn. Sinds 2021 mogen motoren in weekenden tussen 1 april tot 31 oktober worden geweerd, tot onvrede van de motorrijders.

Op een vrije zaterdag of zondag, met een zonnetje op de helm schijnend, toeren langs de 12 kilometer lange dijkweg, langs de oevers van het IJsselmeer. Een prachtig vooruitzicht voor veel motorrijders, maar sinds 2021 is dit niet meer mogelijk, door het verbod dat door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is ingesteld. 

Dit nadat buurtbewoners klaagden over veel overlast. De actiegroep ‘Overlast Zuiderdijk’ telde in 2020 meer dan duizend motoren op één dag. “In een verkeerstelling tussen 15.00 en 16.00 uur, werden 202 motoren geteld. Elke minuut komen er dus drie à vier motoren voorbij”, liet de actiegroep destijds weten op hun website. Naast de geluidsoverlast zou het motorverkeer voor onveilige situaties zorgen. 

‘Klachten niet geregistreerd’

Er kwam een verbod, maar daar laat de actiegroep het niet bij zitten. Ze vingen bakzeil bij de rechtbank Noord-Holland en trekken nu naar de Raad van State. Ze willen van het verbod af en hekelen vooral de manier waarop het verbod er is gekomen. “Het besluit rammelt aan alle kanten”, stelt Hugo Pinksterboer namens het MAG. Hij hekelt bijvoorbeeld de rol van oud-wethouder Jeroen Broeders (‘hij had een dubbele pet op’) en noemt nog een voorbeeld: “Klachten zijn bijvoorbeeld niet geregistreerd. Het zouden er veel zijn, maar wat is veel? En van hoeveel personen dan?”

Vera de Bruijn van MAG erkende eerder dat omwonenden van de Zuiderdijk overlast kunnen ervaren van het harde geluid van motoren die over de dijk rijden. Maar volgens de woordvoerder van de actiegroep zorgt een klein deel van de motorrijders voor de overlast bij omwonenden. “Zij verpesten het voor de grootste groep die zich wel aan de regels houdt en rustig over de dijk rijdt.”

Geluidsoverlast en onveiligheid

Ook had volgens de actiegroep een verkeerskundige moeten beoordelen of er verkeersonveilige situaties zijn. Het verkeersbesluit zou slechts gebaseerd zijn op gevoelens van geluidsoverlast en onveiligheid. Dit is volgens het MAG niet voldoende om wegen af te sluiten voor motoren. 

De actiegroep wordt onder meer gesteund door de motorclubs MC Route 506 en Motorclub West-Friesland en riep motoren op naar Den Haag te komen. Maar van een West-Friese colonne naar Den Haag is geen sprake. “Ik denk dat er misschien 2 of 3 vanuit West-Friesland naar Den Haag komen”, verwacht Pinksterboer. “Mensen gaan hier niet zomaar een dag vrij voor nemen.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844