Multifunctioneel gebouw Schellinkhout gaat gemeente fors meer kosten: 1,3 miljoen extra nodig

26 september 2022 17:09

Voor het het ontwerp van de Multifunctionele Accomodatie (MFA) in Schellinkhout gaan de handen op elkaar, maar het prijskaartje zorgt voor een flink obstakel. Vanwege de gestegen bouwprijzen is er 1,3 miljoen euro extra nodig. Daarmee lopen de kosten voor het hele project op naar ruim boven de 5 miljoen euro.

De nieuwe uitbaters krijgen de sleutel overhandigd

Als een verrassing komt het niet. Eerder uitte de politiek in Drechterland al haar zorgen dat de vrijgemaakte budgetten – zo’n 4 miljoen euro – met de sterk stijgende bouwkosten niet toereikend zijn. “De kans is groot dat de budgetten van toen onvoldoende zijn”, vertelde VVD-fractievoorzitter Robbert Oud in juni aan NH Nieuws/WEEFF.

Om dit te onderzoeken, is bij het voorlopig ontwerp een grove schatting gemaakt. Hieruit blijkt dat het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget inderdaad te laag is. Oorzaak: een aanpassing van de vloeroppervlakte en prijsstijgingen in de bouw. 

Versobering project levert niet genoeg op

Volgens wethouder Simone Visser (Welzijn) is er al flink bezuinigd op de bouwkosten. “Met de doorgevoerde bezuinigingen is het ontwerp een stuk versoberd. Ik ben blij dat ondanks deze bezuinigingen het huidige voorlopig ontwerp wel breed wordt gedragen door alle betrokken partijen.”

Ook ziet Visser dat een dorpscentrum belangrijk is: “Om Schellinkhout ook in de toekomst vitaal te houden is een centrale plek voor ontmoeting, beweging en onderwijs noodzakelijk. Dit voorlopig ontwerp voldoet aan de gewenste multifunctionaliteit van het gebouw en aan de visie van het onderwijs en kinderopvang en sluit ook aan bij de wensen van de inwoners van Schellinkhout.”

Op 10 oktober wordt tijdens de rondetafelgesprekken het voorstel om een budget van 1,3 miljoen euro vrij te maken besproken. Twee weken later neemt de gemeenteraad een besluit.

Multifunctionele Accommodatie (MFA)

In het nieuwe MFA komt zowel het dorpshuis, een gymzaal, basisschool Jan Luyken, een kinderdagverblijf en tien appartementen. Daaromheen wordt een dorpsplein en speelveld aangelegd. De gemeente verwacht dat de MFA in 2024 klaar is.

In 2020 besloot de gemeenteraad in Schellinkhout een MFA te realiseren als vervanging van het huidige dorpshuis De Dregt, de gymzaal en basisschool. Die gebouwen zijn erg verouderd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Rob de Greeuw & Sandra van Leeuwen – Thuis in West-Friesland
15:00 – 17:00 uur

WEEFF TV