De Museum Stoomtram gaat weer rijden

22 mei 2020 15:53
Museum Stoomtram

In Nederland wordt traditioneel op Hemelvaartsdag de Nationale Stoomtreindag gevierd. Op alle plekken in Nederland waar nog stoomtreinen rijden wordt dan een begin gemaakt met het seizoen.

“In Hoorn begint dat altijd veel eerder. Al in april. Als de bollenvelden in bloei staan,” vertelt directeur René van den Broeke van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik aan WEEFF Radio. “Maar door de corona crisis kon dat natuurlijk helemaal niet.” Gisteren kon eindelijk de eerste rit plaatsvinden. Het museum heeft dit moment aangegrepen om het rijschema van 2020 bekend te maken.

Rijschema 2020

De Museum Stoomtram gaat weer rijden vanaf zaterdag 6 juni. Eerst alleen tijdens de weekenden en vanaf 1 juli weer dagelijks behalve op maandag. De afgelopen periode is gewerkt aan een protocol hiervoor dat aansluit bij dat van de musea.

“We hebben weg willen blijven bij het protocol van het openbaar vervoer,” vertelt René van den Broeke. “We rijden weliswaar met een trein, maar totaal anders dan bij de NS. Er hoeft dan ook geen mondkapje te worden gedragen.”

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik past route aan in 2020

Er zijn wel aanpassingen nodig om op 6 juni van start te kunnen gaan. Een ritje met de museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik ging namelijk vaak in combinatie met een boottochtje van Medemblik naar Enkhuizen. Waarna de terugreis met het openbaar vervoer werd afgelegd. Dit gooit roet in het eten.

“NS wil het treinverkeer echt alleen voor noodzakelijke reizen beschikbaar stellen”, laat directeur René van den Broeke weten aan mediapartner NH Nieuws. Een deel van het het traject is daarom aangepast. De bootreis wordt geschrapt en de route met de trein gaat nu van Hoorn naar Medemblik met een tussenstop in Twisk. Voorheen was dat Wognum, maar dit perron voldeed niet aan de veiligheidseisen die door het kabinet zijn opgesteld.

Niet ingeleverd op beleving

Bij aankomst in Medemblik wordt een historische presentatie gegeven, een soort openluchtmuseum. “We hebben moeten zoeken naar een manier hoe we in deze tijd meer kunnen bieden dan een heen-en-weertje met de trein. Wij hopen op deze manier echt een tijdreis aan te kunnen bieden, zonder in te leveren op de beleving.”

Naast de wijziging in de route gelden ook aanvullende maatregelen. Zo is het verplicht vooraf een ticket te kopen via de website Stoomtram.nl. In de afgelopen jaren deed vijftig procent van de bezoekers dit al, maar nu is het dus verplicht geworden. Op de website staan ook alle voorwaarden om veilig mee te kunnen reizen.

Veilig in- en uitstappen

Voorafgaand aan de stoomtreinrit wordt een bezoek gebracht aan het museumterrein in Hoorn. Hier staan de stoomtramlocomotieven opgesteld en worden rijtuigen gerestaureerd. Er is een veilige route aangelegd die eindigt op het perron waar de stoomtram vertrekt.

“Ieder rijtuig heeft een apart instap- en uitstapbalkon,” legt René van den Broeke uit. “Elk rijtuig is ook zodanig ingericht dat mensen om en om op de bankjes kunnen zitten. Waardoor gezinnen bij elkaar kunnen zitten en toch de 1.5 meter afstand kan worden gegarandeerd”.

Museum Stoomtram heeft financiële impuls nodig

“Het nadeel van deze constructie is dat we maar een derde van het aantal bezoekers mee kunnen nemen. Wij doen dit vooral om ons gezicht te laten zien. Om voor onze vrijwilligers aan de gang te kunnen. Heel veel rendement heeft het niet. Als we het heel slim aanpakken is het net kostendekkend. Het blijft een moeilijke zaak om dit jaar goed door te komen.”

Volgende seizoen start het Hoornse museum mogelijk met een tekort van 2,5 ton. “Wij hebben echt een financiële impuls nodig vanuit de provincie of gemeente,” laat Rene van de Broeke weten aan NH Nieuws. Ondanks de onzekerheden is er ook goede moed.

“We zijn vooral heel blij dat we weer kunnen rijden.” Ook voor de vrijwilligers. “We hebben 300 vrijwilligers. Om ze gemotiveerd te houden is het belangrijk met ze in contact te blijven.” De exploitatie zal worden gestart met het jongere deel van de groep. Later hoopt het museum op veilige wijze ook de vrijwilligers in de risicogroepen vanaf 70 jaar meer te betrekken.

Uitzending – 20 mei 2020

De Museum Stoomtram gaat vanaf zaterdag 6 juni weer rijden. Directeur Rene van den Broeke geeft tekst en uitleg.

Museum stoomtram Hoorn-Medemblik gaat weer rijden

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844