Muziekverenigingen slaan handen ineen en richten nieuw orkest op, ruim 40 aanmeldingen

1 februari 2023 10:06

De muziekverenigingen uit Bovenkarspel, Grootebroek, Hoogkarspel en Lutjebroek zijn samen een nieuw orkest gestart. Het project ‘Nieuw Talent Orkest De Streek’ geeft volwassenen de mogelijkheid hun eventuele onvervulde droom, om in een orkest te spelen, waar te maken. Aankomende zondag start de eerste repetitie en dirigent Wouter Hakhoff en Linda Putters van Fanfare Irene Grootebroek vertellen in de uitzending alles over dit bijzondere project.

“Waarom zouden wij iets alleen doen, als wij met z’n allen sterk staan?”, stelt Linda Putters. “Toen ik contact opnam met de andere verenigingen waren zij gelukkig net zo enthousiast als wij”. De muziekverenigingen – Crescendo & Concordia uit Bovenkarspel en Hoogkarspel, Sint-Caecilia uit Lutjebroek en Irene uit Grootebroek – slaan de handen dus ineen. “De gemeente heeft hiervoor ook subsidie vrij gemaakt, om weer iets op te starten na de coronaperiode”.

Nieuw Talent

Een trompet, saxofoon of slaginstrument bespeel je niet zomaar. Toch heb je geen ervaring nodig om in het orkest te mogen spelen. “Je kunt het bijna zien als een soort leerwerktraject”, vertelt Wouter Hakhoff, de dirigent die de nieuwe talenten gaat begeleiden. In tien repetities worden de talenten klaargestoomd voor het concert in april. “Het is een bestaand concept dat in Friesland is gestart en ik heb dus ook echt een heel lespakket gekregen hoe ik de deelnemers kan begeleiden.” Hakhoff laat weten dat het vooral belangrijk is om enthousiasme uit te stralen en iedereen het gevoel te geven van ‘gewoon doen!’.

Daarnaast worden de nieuwe talenten niet helemaal in het diepe gegooid. “Ze gaan leren zwemmen met bandjes”, lacht Hakhoff. Per talent zijn er namelijk ook twee leden vanuit de muziekverenigingen die de nieuwe orkestleden bij staan.

Enthousiast ontvangen

Het project is officieel nog niet gestart, maar de aanmeldperiode is eind november al gestart. “Inmiddels hebben wij zelf een wachtlijst en meer dan 40 aanmeldingen. Natuurlijk hoop je daarop, maar het is fantastisch als het dan ook lukt”, vertelt Putters enthousiast.

De finale

Het slotconcert zal gegeven worden bij Pampus in Bovenkarspel. “Wij moeten ons er nog over buigen hoe wij dat aan gaan pakken. Het is een kleine ruimte, dus misschien komt er geen kaartverkoop”. De zaal zal al snel gevuld zijn met de leden en bekenden van de muziekverenigingen zelf, is het vermoeden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844