Marloes Kok (41) uit Hoogkarspel verloor op jonge leeftijd drie jeugdvrienden. Het jongerencentrum R17 werd daarna haar toevlucht voor steun en vriendschappen. Nu zo’n plek er niet meer is, wil ze datzelfde creëren voor de nieuwe generatie jongeren. “Ik weet hoe belangrijk zo’n plek is.”
De 41-jarige Marloes Kok uit Hoogkarspel komt, samen met jeugdvriend Rogier Boomsma (45) en Jeugdwerk Drechterland, met een panklare oplossing: een ontmoetingsplek voor jongeren waar ze een feestje kunnen vieren, maar ook hun leed met elkaar kunnen delen. Ze weet als geen ander hoe belangrijk zo’n plek kan zijn.
Op 10 augustus 2005 sloeg het noodlot toe toen haar jeugdvriend Stefan Bekkema op 20-jarige leeftijd onverwachts zelfmoord pleegde. “Zijn verlies was een enorme schok voor ons allemaal”, vertelt ze nu.
Maar het verlies van Stefan was niet het enige dat diepe wonden naliet. Op veertienjarige leeftijd verloor Marloes ook een vriendin aan een hersentumor, en in 2000 kwam Tim, een jeugdvriend uit dezelfde vriendengroep, om het leven bij een scooterongeluk.
“In die tijd was er nauwelijks opvang. We hielden een stille tocht, maar erna stopte het en ging het leven door”, vertelt ze. “De pijn en ongeloof die ik voelde, kon ik moeilijk uiten.” Troost en steun vond ze in R17, een jongerencentrum in Grootebroek waar ze vroeger als kind opgroeide. “R17 was onze toevlucht, ons tweede thuis”, legt ze uit.
Ze kijkt met weemoed terug op haar eigen jeugd. Net als R17, vormden ook jongerencentrum New Way en pizzeria Dolomiti de basis voor vriendschappen en herinneringen, benadrukt ze. “Maar die plekken zijn nu bijna allemaal verdwenen en daardoor kunnen jongeren van nu nergens naartoe. Ze hangen op straat of gaan bij iemand thuis chillen.”
En dat moet anders, vindt Kok. “Ik weet hoe belangrijk zo’n plek is waar je je veilig voelt, veel komt, je jezelf kunt zijn en makkelijk een gesprek aangaat met anderen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De nieuwe fysieke ontmoetingsplek staat er nog niet, maar dat houdt haar niet tegen om jongeren alvast bij elkaar te brengen.
Op 20 december organiseert ze, net als vroeger, een hardcorefeest bij café-restaurant Bantam. “Dit feest is slechts het begin. Hierna willen we feestjes met andere muziekstijlen, inloopavonden en workshops organiseren om jongeren met elkaar te verbinden”, vertelt ze. En dit alles om eenzaamheid tegen te gaan en mentale gezondheid te bevorderen. “Daar doen we het voor.”
Ze ontvangt een stroom aan positieve reacties nu ze haar plannen voor een ontmoetingsplek heeft gedeeld. “Het is fantastisch om te zien hoe betrokken de inwoners zijn. Ze bieden hun hulp aan voor van alles en nog wat, van het maken van flyers tot het helpen achter de bar en in de garderobe,” zegt ze met een glimlach.
Welke locatie uiteindelijk de nieuwe ontmoetingsplek zal worden, is nog niet zeker; de gesprekken met de gemeente zijn in volle gang. Samen met de gemeente zoekt Kok naar een vaste plek voor de jeugd. Tot die tijd heeft ze alvast een helder advies: “Huur in de tussentijd de kelder van Bantam voor een jaar en organiseer gezellige filmavonden of quizzen. Vroeger deden we dat ook en dat werkte geweldig.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844