Na maanden vol stress is hij daar dan: het Oekraïense droomhuis van Henk

4 juni 2022 20:01

Hij viel de laatste tijd vijf kilo af en was de laatste tijd ’s nachts om de twee uur wakker. Maar eindelijk, eindelijk is hij daar dan. Het droomhuis van Henk Avis uit Oostwoud. Afkomstig uit Oekraïne. 

Henk Avis voor zijn nieuwe huis

Bewoners van Oostwoud kijken vrijdagochtend verbaasd op als er een enorme dieplader door het dorp schuurt. En dan moet het nieuwe onderkomen van Henk de draai nog maken richting de eindbestemming op het Oosteinde. Met een kettingzaag zorgt hij hoogstpersoonlijk voor de broodnodige extra centimeters ruimte, door wat struiken weg te halen.  

Het is krap en spannend. Lukt het wel, of lukt het niet? Na enkele uren passen en meten kan de imposante kraan het eerste deel van het huis van Henk dan toch op zijn plek zetten. Aan het einde van een dag vol stress staat het huis van Oekraïense makelij op zijn plek. Het is een passend slotstuk van een toch al roerige periode voor Henk. 

Vijf dozen

Het is 2019 als hij het over een andere boeg gooit. De eigenaar van een Body Stress Release-praktijk in Midwoud verkoopt zijn huis, pakt zijn spullen en gaat langere tijd op reis. Bij terugkomst heeft hij nog vijf dozen bezittingen over. Hij mikt op een tiny house, het liefst in Mid- of Oostwoud, en koopt uiteindelijk een kavel op camping De Kogge in Oostwoud.

Het dromen en ontwikkelen is dan al begonnen. Hij vraagt twee offertes aan en besluit vlak voor het tekenen nog één blik op internet te werpen. Dan komt Henk een bedrijf tegen dat aanzienlijk goedkoper is. “Terwijl ze dezelfde kwaliteit boden. Ik ging gelijk denken: ‘is dit niet te mooi om waar te zijn?'”

Maar dat is het niet. Hij bekijkt andere tiny houses die door dezelfde firma zijn gemaakt en is overtuigd. Hij laat een kleine woning ontwerpen, die in Oekraïne wordt gemaakt. Echt ’tiny’ is het met 55 vierkante meter overigens niet. “Minimalisme op zijn Henks”, lacht Avis. Er wordt afgesproken dat het huis van Henk – genaamd ‘De Spijker’ – op 18 maart in Oostwoud moet arriveren. 

Maar dan wordt het februari en valt Rusland Oekraïne binnen. Henk krijgt het steeds benauwder, wetende dat zijn huis in het westen van het land staat. “Ik zat steeds te kijken: wat doen de Russen? Blijven ze in het oosten en in Kiev, of gaan ze verder? En wat als de Russen daar inderdaad komen? Wat doen ze dan met het huis?”

De stress slaat toe. De diepladers die ‘De Spijker’ zouden moeten vervoeren, worden ingezet om militair materieel te vervoeren, chauffeurs mogen het land niet uit, krijgt Henk te horen van zijn contactpersoon. 

Onder politiebegeleiding

Daarna duurt het nog enige weken voordat het konvooi kan vertrekken. Het duurt even voordat alle licenties in Polen, Duitsland en Nederland binnen zijn. Maar afgelopen zondag is het dan eindelijk zover. Onder politiebegeleiding vertrekt het onderkomen van Henk: op naar huis. 

Vijf dagen, ruim tweeduizend kilometer en vele zweetdruppels later staat het huis op zijn plek. Vijf kilo lichter, uren nachtelijk gepieker hebben het Henk gekost. Maar: “Met deze afloop zou ik het zo weer doen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405