Na negen jaar eerste divisie maakt Erik Schouten zich op voor eredivisiedebuut

11 augustus 2021 05:00

Voor Erik Schouten staat een bijzonder weekend voor de boeg. De 29-jarige verdediger van Cambuur mag zich eindelijk opmaken voor de eredivisie. Dat is iets waar de Westwouder al een paar keer dichtbij was en waar hij al lang naar snakt.

We gaan even terug in de tijd. Het is de zomer van 2019 als Erik Schouten na zeven seizoenen FC Volendam de overstap maakt naar SC Cambuur. Bij Het Nieuwe Oranje kende Schouten een moeilijk laatste seizoen, want door een zware knieblessure kwam hij slechts tachtig minuten in actie. Zijn transfer naar Cambuur bleek een succes en in het eerste seizoen lijkt promotie naar de eredivisie niet meer mis te kunnen gaan. 

Cambuur gaat in dat seizoen na 29 wedstrijden, met een voorsprong van vier punten op nummer 2 De Graafschap, aan kop in de eerste divisie. En omdat nummer drie FC Volendam inmiddels op een achterstand van elf punten was gezet, was promotie binnen handbereik. De nummer twee van de eerste divisie promoveert namelijk ook rechtstreeks naar de eredivisie.

Maar toen werd de competitie abrupt stilgelegd door corona en promoveerde er niemand naar de eredivisie. “Vorig jaar was eigenlijk mentaal het zwaarst vond ik. Toen hadden we af en toe het idee van ‘we hadden ook daar kunnen staan'”, blikt Schouten terug op afgelopen seizoen. 

Kampioenschap

De teleurstelling geeft Schouten en zijn teamgenoten uiteindelijk extra motivatie om het jaar erop alsnog te promoveren naar eredivisie, iets wat nog altijd ontbreekt op de cv van de 29-jarige centrale verdediger.

Aanstaande zondag gaat die lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling tegen FC Groningen. Na maar liefst 9 seizoenen, 200 wedstrijden en ruim 16 duizend minuten in de eerste divisie, gaat Erik Schouten zijn debuut maken in de eredivisie. En dat nog net op 29-jarige leeftijd; maandag wordt hij namelijk 30 jaar. 

Familiemens

Schouten is een geboren en getogen West-Fries. Hij groeide op in het dorpje Westwoud en zijn ouders wonen daar nog steeds. Zelf woont hij een dorp verderop en dus reist hij elke dag ruim een uur op en neer naar Leeuwarden. Inmiddels is hij samen met zijn vriendin aan het kijken voor een appartement in Leeuwarden, maar zijn familieband zal ondanks de ruime afstand altijd sterk blijven. 

“Ik ben heel erg een familieman. We zien elkaar veel”, reageert Schouten op een videoboodschap van zijn familie. “In mijn oude dorp heb ik nog heel veel contact met de mensen daar. Ik zeg weleens West-Friesland is het kleine Volendam. Iedereen kent elkaar en ik zie de mensen veel. En met mijn eigen familie is het helemaal mooi dat die band zo hecht is.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405