Na twee jaar stekker uit Warenhuis Hoorn, heeft het te weinig opgeleverd?

10 augustus 2022 07:03

Na iets meer dan twee jaar is de stekker uit ‘Warenhuis Hoorn’ getrokken. Een project waar de gemeente veel geld in heeft gestoken. Volgens Fractie Tonnaer is er te weinig omzet gedraaid. De politiek in Hoorn heeft dan ook vragen gesteld over de subsidie die de gemeente heeft verstrekt en de aankopen – van bijna 50.000 euro – die door de directie van Hoorn zijn gedaan.

Warenhuis Hoorn

Het idee voor een online warenhuis in Hoorn ligt al jaren op de plank, maar door de coronacrisis is de optuiging hiervan in een stroomversnelling geraakt. Dankzij online shopping kon ondernemend Hoorn, waar 465 winkels zijn aangesloten, hun klanten blijven bedienen. Om de bouw van een website voor het warenhuis te financieren, hebben de gemeente en lokale ondernemers ongeveer een ton aan subsidie verleend.

Na iets meer dan twee jaar is de stekker – op 1 juni – uit het project getrokken. In deze tijd hebben de winkels voor meer dan drie ton omgezet, zo valt te lezen in een opheffingsmail die is verzonden. Fractie Tonnaer is dan ook verbaasd over dit bedrag en heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld.

Zo vraagt de partij zich af of het college bereid is om de verleende subsidie aan het project te laten onderzoeken door een extern bureau of gemeentelijke auditcommissie.

“Per winkel komt dat jaarlijks neer op zo’n 350 euro omzet”, rekent raadslid Roger Tonnaer uit. “Volgens mij wordt de tegenvallende omzet te mooi voorgesteld.”

In het water

Tonnaer meent dat de aankoopcijfers bij de ondernemers – geholpen door de gemeente – met 50.000 euro zijn opgekrikt. Zo zou er door de directie van de gemeente voor meer dan 42.000 euro aan cadeaubonnen zijn gekocht, die weer zijn verdeeld onder alle medewerkers.

“Daarnaast heeft de gemeente kinderpakketten gekocht, naar schatting voor zo’n 10.000 euro”, ziet het raadslid die in zijn brief aan het college stelt dat de gemeente door alle aankopen tóch nog een succesverhaal heeft proberen te maken van de vele subsidie die verleend is aan het project.

“Op grond van de huidige beschikbare informatie trekken wij de voorlopige conclusie dat het project te weinig heeft opgeleverd. De kosten zijn te hoog, de omzet valt tegen en door al na twee jaar te stoppen, vallen ook de investeringen en subsidiëring in het water.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405