Na zes jaar bezocht Ramona eindelijk weer haar projecten in Sri Lanka: “Heel bijzonder”

4 april 2023 06:28
Bron: Stichting Kalyani

Voor het eerst sinds 2017 was Ramona van Ark uit Enkhuizen weer in haar geboorteland Sri Lanka (Zuid-Azië). Met haar gezin bezocht ze allerlei hulpprojecten die zijn opgezet dankzij hun Stichting Kalyani. “Het was een heel bijzondere reis.”

Al zes jaar was Ramona al niet meer in Sri Lanka geweest. Telkens was er wel wat aan de hand. Zoals in 2019, toen zouden ze de Paasperiode doorbrengen in het land. Het moment dat het land werd getroffen door bomaanslagen. “Wij hadden daarvoor al de reis geannuleerd omdat onze oudste zoon waterpokken had, waardoor je niet mag vliegen. Eigenlijk geluk bij een ongeluk.”

Nieuwe plannen vielen in het water door corona. En begin dit jaar was het geduld van de Enkhuizense op, ook al was het reisadvies nog steeds niet al te positief. “Maar dat viel enorm mee allemaal. Ik ben blij dat we zijn gegaan, het was heel bijzonder om te zien.”

Aangehouden door politieagent

Want in die jaren was er toch behoorlijk veel gebeurd. Het gezin bezocht het ene na het andere project dat was gerealiseerd. Van taal- en computerscholen tot agrarische projecten, en nog meer donaties. “Op straat werden we een keer aangehouden door een politieagent. Die vertelde toen dat hij dankzij een door onze stichting geschonken laptop zijn werk kon doen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Familie van Ark - Stichting Kalyani

Het zien van al die projecten is overweldigend voor het gezin. “Je krijgt natuurlijk wel foto’s toegestuurd, maar dat is iets heel anders dan het in het echt zien. Bovendien vind ik het belangrijk dat mijn kinderen het zien. Dat we hier in Nederland alles hebben”, vertelt Ramona. 

Geld nodig om eigen school te bouwen

Het bezoek geeft Ramona ook veel energie om met de stichting verder te gaan. Zo is het grote doel nu het bouwen van een complete school. “Die helemaal van de stichting zelf, duurzaam en kindvriendelijk is. Met zonnepanelen op het dak, een moestuin waardoor ze zelf kunnen eten van het land. Maar ook tegelijkertijd ook hightech dat het een IT-school is.”

Ook worden er woonverblijven voor vrijwilligers bijgebouwd. Voor het hele project is in totaal zo’n 40.000 euro nodig. “De helft hebben we al binnen, dus is er al wel begonnen met de bouw van de school. Maar voor de woonverblijven en de inrichting is nog wel geld nodig. Dus hopen we dat mensen daarvoor willen doneren, zodat de school in 2024 klaar is.”

Bekijk onderstaand het interview dat Ramona van Ark op de radio gaf.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405