Nacht van de nacht roept op tot zuiniger gebruik van licht

28 oktober 2021 09:09
nacht van de nacht

De nacht van de nacht is een landelijk evenement met als doel om Nederland duurzamer te maken. “Het is geïnitieerd door de provinciale milieufederaties om bewustwording te creëren hoeveel licht en energie we op een avond gebruiken.” vertelt Ria de Graaff van IVN West-Friesland.

De nachtdieren hebben er baat bij, maar dat geldt ook voor de mens. “In een verlichte slaapkamer slaap je veel minder ontspannen dan in een donkere slaapkamer. Ook de natuur komt dan beter tot rust en de fotosynthese (red. stofwisseling in de planten) vindt veel meer plaats. Vogels navigeren op de sterren. Als de sterren niet te zien zijn door het vele licht hebben ze hier moeite mee.” Ook beïnvloedt het de afname van de nachtvlinder. “De nachtvlinder paart het beste ’s nachts. In het licht doen ze dat minder snel.”

Tijdens de nacht van de nacht organiseert IVN West-Friesland een avondwandeling. “De wandeling is gericht op de zintuigen. Zo kun je proeven en voelen. Ook vertellen we wat nachtdieren zoals egels en vleermuizen doen en waarom ze behoefte hebben aan het donker,” aldus Ria de Graaff. “In ieder geval zijn ze dan minder makkelijk een prooi.”

De avondwandeling waar per mail vooraf voor dient te worden aangemeld start om 18.30 bij de Liederik 15 in Oostwoud.

Uitzending – 23 oktober 2021

De nacht van de nacht roept op tot zuiniger gebruik van licht. Dat is goed voor mens en dier. Beluister het interview met Ria de Graaff.

Nacht van de nacht roept op tot zuiniger gebruik van licht

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405