Nataly en haar gezin houden stug vol: “Nog steeds geen CV, we blazen wolkjes in huis”

20 november 2022 17:00

Nataly uit Hoorn zit met haar twee kinderen, Sam (19) en Puk (16) en kat Thomas onder fleecedekens op de bank. Met behulp van kaarsen, dikke sokken en dekbedden op de bank houden ze het goed vol. Maar met de kou van vannacht twijfelt Nataly hoe lang ze het nog redt zonder de verwarming aan te zetten. “Het is nu binnen 13 graden.”

Nataly met dochter en kat op de bank

Sinds de stijging van energieprijzen dreigt de energierekening voor Nataly bijna te vervijfvoudigen. De eerste greep van de moeder van twee, was de energiemaatschappij bellen waarmee ze het voorschot ruim één derde naar beneden heeft gekregen. Daarbij kwam wel een inschatting van de energieleverancier dat ze waarschijnlijk volgend jaar 1.500 euro moet bijbetalen. “Ik hoop dat we volgend jaar weer naar een normaal betaalbaar tarief gaan”, zegt Nataly.  

Verder bezuinigt het gezin op de basisvoorzieningen. “Mijn zoon doucht twee keer per week op de voetbalvereniging en ik douche nog maar één keer per week thuis”, vertelt Nataly. Water voor thee kookt ze niet met een waterkoker, maar ‘op rechaud’: een soort warmhoudplaat, die wordt verwarmd met waxinelichtjes. Kat Thomas zorgt gelukkig ook voor een beetje warmte in huis. “Dit is onze alternatieve verwarming”, grapt Nataly. 

Voorheen luisterde het gezin radio via de televisie waarbij het hele scherm voorzien moet worden van stroom. Nu verbindt Nataly haar telefoon met een draadloze speaker en luistert ze op die manier naar radio. Verder let het gezin op kleine maatregelen die iedereen kan treffen, zoals niet onnodig lampen aan, niet gebruikte adapters uit het stopcontact en de aanbiedingen in de supermarkt worden nauwlettend in de gaten gehouden in de wekelijkse folders.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De rekening van 1.500 euro die volgens de energiemaatschappij haar waarschijnlijk boven het hoofd hangt, kan ze niet betalen volgend jaar. “Nee, dat gaat mij echt niet lukken. Mijn motto is ‘alles komt goed’ dus ik ga ervan uit dat er een andere oplossing komt.”

Leuke dingen doen als een dagje weg of naar de bioscoop doet het gezin nog steeds, maar eigenlijk altijd met behulp van een spaaractie. Voor het gezin gesneden koek want dat deden ze eigenlijk altijd al. Nataly is groot fan van websites als ‘Regiodeals’ en ‘Socialdeal’.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405