NCDR: “Burgemeester Hoorn, toon leiderschap!”

18 januari 2024 19:30
Door Erik Bout
Bron: Erik Bout

“Het bouwen van het Nederland van morgen, kan alleen op een fundament van eerlijkheid. Eerlijkheid over ons eigen verleden. En eerlijkheid over onze eigen tijd, waarin alledaags racisme een gegeven is dat we moeten erkennen en herkennen”, aldus Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Daarmee was de toon gezet voor de – zogenaamde – Townhall meeting in een stampvolle zaal van The Saint in Hoorn.

Het bureau van de NCDR organiseert overal in het land Townhall-sessies. Daarmee wil de Nationaal Coördinator input krijgen voor zijn opdracht van de regering: het opstellen van een Nationaal Programma voor de aanpak van discriminatie en racisme en een bijbehorend programma van acties.

De tekst gaat verder:

Hoornse politiek zag geen aanleiding voor excuses

De Townhall meeting in Hoorn was de tachtigste en werd mede georganiseerd door stichting We Promise en het Zwart Manifest. De bijeenkomst werd sterk beïnvloed door de actualiteit. Op 15 december 2023 besloot de Hoornse gemeenteraad om geen excuses te maken voor het slavernijverleden. En dan is er de voortdurende discussie over het monument van Jan Pieterszoon Coen in het hart van de stad. Baldewsingh: “Ik zie hoezeer de samenleving hier verdeeld is en hoe de ruimte voor gesprek ontbreekt.”

De avond was georganiseerd rond drie panelgesprekken, geleid door Dionne Abdoelhafiezkhan. Daarin werden het slavernij- en koloniaal verleden van Hoorn, de noodzaak van excuses en erkenning en vele verschijningsvormen van alledaags racisme besproken. Volgens de organisatie met de doelstelling ‘om een gemeenschap te vormen waarin iedereen zich thuis voelt’.

Het is beschaafd om ons eigen verleden onder ogen te zien

“Het is beschaafd om de feiten van ons eigen verleden onder ogen te zien en te erkennen”, stelde Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International in het eerste van de drie panels. “En excuses moeten niet alleen worden gegeven, maar ook worden aanvaard. Daarbij moeten we onze blik zowel richten op ‘de Oost’ als op ‘de West'”. En het argument dat de stad geen excuses hoeft te maken omdat onze koning en minister-president dat al namens het land hebben gedaan, gaat volgens voormalig burgemeester Oudshoorn mank. “Er is immers sprake van een bestuurlijke continuïteit”.

Hoorn profileert zich met haar WIC- én VOC-verleden als ‘stad van Gouden Eeuw’. Dat brengt consequenties met zich mee, vond Mitchell Esajas van The Black Archives: “Dan moeten burgers de ruimte krijgen dat verleden de maat nemen.” Dat was koren op de molen van gespreksleider Abdoelhafiezkhan. “Slaven werden gebrandmerkt met het stadswapen van Hoorn”, citeerde zij het Onderzoeksrapport Slavernijverleden van Hoorn.

De noodzaak van dialoog werd door Marisella de Cuba benadrukt. “Ik heb zo vaak bij de gemeente gevraagd om een gesprek, maar er was alleen maar weerstand en vijandigheid.” De Cuba betaalde een hoge prijs voor haar inzet. Ze verloor haar baan en werd bedreigd als gevolg van haar activisme. Ook in de persoonlijke verhalen van anderen klonk de gevoelde pijn en de strijd tegen onbegrip door. Het signaal uit de paneldiscussies was luid en duidelijk. Het onrecht uit verleden werkt door tot in onze tijd.

Is eerbetoon aan kolonialisme nog gepast

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, pleitte voor een eerlijk omgaan met historische feiten. En dan niet alleen belichten wat het ons allemaal heeft opgeleverd, maar ook wat het anderen heeft gekost. “Het veronderstelde heldendom van J.P. Coen is vooral een 19de eeuws verzinsel. Een eerbetoon aan het kolonialisme. We moeten ons daartoe verhouden, ons afvragen of dat nog gepast is in onze tijd.”

Zijn voorstel was om het monument eventueel toe te voegen aan zijn museumcollectie. Dan kan het door ‘reclassificering’ veranderen in een 21ste eeuws symbool van “afstand doen van iets wat we niet meer willen.”

Moed om maatregelen te nemen

Het slotwoord van de avond was toebedeeld aan Rabin Baldewsingh. “Er is een rode lijn overschreden bij het ‘ontvolken’ van Banda.” Wat hem betreft vergt die constatering maatregelen. Ook bracht hij in herinnering dat het gelijkheidsbeginsel, zoals geformuleerd in artikel 1 van de Nederlandse grondwet, tevens een mensenrecht inhoudt: het gevrijwaard blijven van discriminatie. Iedere discussie daarover moet kunnen plaatsvinden in een veilige omgeving.

Voor die veiligheid is het bestuur verantwoordelijk. De Nationale Coördinator deed daarvoor een direct beroep op burgemeester Jan Nieuwenburg. “Wat de raad ook vindt, de burgemeester is een eigenstandig bestuursorgaan. Dus toon daarin leiderschap en biedt die bescherming.”

Deze stad is van onze kinderen en kleinkinderen

Baldewsingh sloot af met poëzie. Hij haalde de dichter Bilderdijk aan: “In ’t verleden, ligt het heden. In het nu, wat worden zal.” Op eigen titel voegde hij daaraan toe: “Het land en deze stad zijn niet van ons. We hebben ze te leen van onze kinderen en kleinkinderen. Ons leengoed moeten we in verbondenheid achterlaten.” Die boodschap was niet aan dovemansoren gericht. In het publiek zaten de Hoornse wethouders Boomgaars en Helling. En een groot aantal Hoornse raadsleden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844