Natuurgebied De Hulk krijgt opknapbeurt, fiets- en wandelpaden tijdelijk afgesloten

31 januari 2022 15:20

Recreatieschap Westfriesland gaat vanaf woensdag 2 februari groot onderhoud doen aan recreatiegebied De Hulk bij Scharwoude. Een aantal fiets- en wandelpaden worden dan deels afgesloten. 

Rondom het recreatiegebied zijn verschillende grote ontwikkelingen waaronder de aanleg van het stadsstrand bij Hoorn, de versterking van de Markermeerdijk en de aanleg van een fiets- en wandelpad tussen Hoorn en Amsterdam. En daarom wil het Reacreatieschap ook De Hulk een opknapbeurt geven en aantrekkelijker maken. 

Het 58 hectare grootte gebied, gelegen langs de Markermeerdijk in zowel gemeente Koggenland en Hoorn, krijgt onder meer een nieuwe bootinlaat, natuurlijkvriendelijke oevers, nieuwe wandelpaden, een brug en een vispaaiplaats die aansluit op de nieuw visinlaat van gemaal Westerkogge die vorig jaar maart officieel werd geopend

Bomenkap door ziekte

Ook worden er nieuwe bomen geplant en gaan er zieke bomen weg. Het grootste deel van de bomen die verwijderd worden zijn essen, die aangeplant zijn in 1986. Deze hebben nu te kampen met essentaksterfte en bastwoekerziekte, waardoor ze gekapt zullen worden. Daarnaast tast de essenbastkever de bomen aan.

Naar verwachting wordt er half maart gestart met de aanplant van nieuwe bomen die daarnaast goed zijn voor de biodiversiteit. Van de gekapte bomen worden zogenoemde ‘houtrillen’ gemaakt, dat zijn gestapelde takken die beschutting en voedsel bieden aan vogels en kleine zoogdieren, zoals egels.

De afsluiting en werkzaamheden aan de fiets- en wandelpaden zullen zo’n twee weken duren. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405