NH helpt mee: Dochters zetten carrière opzij om personeelstekort bij familiebedrijf op te vullen

27 september 2022 09:00

De personeelstekorten zijn in vele sectoren merkbaar. NH Media brengt dat de komende tijd onder de aandacht. Ook de Noord-Hollandse horeca komt ernstig handjes tekort. Uit navraag bij het UWV blijkt dat in het tweede kwartaal van 2022 de horeca 7.300 mensen nodig heeft. Bij De Nadorst in Blokker en Bliss in Purmerend springen de dochters bij om de gaten op te vullen: “Ik vind het niet meer dan normaal.”

Pan an doen: personeelstekort

In ‘Pak An Doen: Personeel Gezocht’ gaan Isabella Prins en Doris van Baar langs bij cruciale bedrijven en instellingen om te zien hoe zij omgaan met het huidige personeelstekort. Waar nodig helpen zij een handje mee. In elke aflevering staat één sector centraal. Elke dinsdag vanaf 17:10 uur te zien bij NH Nieuws. 

In eerdere jaren speelde het personeelstekort stukken minder, zegt Rob Baltus, eigenaar van restaurant De Nadorst in Blokker. “Als je vroeger een vacature plaatste, kwamen daar verschillende reacties op. Je kon dan kiezen wie het beste bij het bedrijf past. Nu moet je alle middelen inzetten om überhaupt personeel te krijgen.”

Vakmensen

Het personeelstekort is voor heel veel horecazaken in de provincie een hoofdpijndossier geworden. Waar in het tweede kwartaal van 2020 nog 1.450 vacatures waren, ligt dit aantal in dezelfde periode van dit jaar op 7.300, zo blijkt uit gegevens van UWV. Van die 7.300 vacatures zijn 3.200 vacatures voor kelners en barpersoneel en 1.350 voor koks. “Ik ben echt op zoek naar vakmensen”, aldus Rob. 

De zaak van de familie Baltus is niet de enige met personeelstekorten. Ook bij brunchroom en taartenmakerij Bliss in Purmerend schreeuwen ze om extra handjes. “Het is momenteel heel zwaar. Ik hoop dat we er snel iemand bij krijgen”, zegt Melissa Koetsier, die bij haar moeder Yasemin Öskurt in de zaak staat. 

“Je leert klanten echt kennen en je vaardigheden worden snel beter”

Melissa Koetsier

Het is flink aanpoten. Zowel moeder als dochter werken allebei zeven dagen in de week. Op vrijdag maken zij de langste dag. Na het werk in de brunchroom maken ze dan taarten op bestelling. “Soms wel tot een uur of twee”, zegt eigenaresse Yasemin. Op zaterdag, de dag waarop veel mensen hun verjaardag vieren, worden deze dan opgehaald. 

Zwaar

Hoe het kan dat er weinig personeel te vinden is, vindt Melissa moeilijk te zeggen. Volgens haar wordt er weinig gesolliciteerd ondanks meerdere advertenties. “En als iemand solliciteert, reageren ze soms niet meer. De horeca is denk ik te zwaar.” En dat terwijl het werk volgens haar juist zo mooi is. “Je leert klanten echt kennen en je vaardigheden worden snel beter.”

De situatie dwingt horecazaken tot het nemen van rigoureuze maatregelen. Zo is Bliss op zondag gesloten en ook restaurant De Nadorst is door personeelstekorten twee dagen per week dicht. Veel vaker moet dit niet gebeuren, want de dagelijkse kosten gaan gewoon door. “We zitten ook nog met torenhoge energieprijzen en terugbetaling van de NOW”, aldus Tineke. Zij en haar partner Rob werken momenteel 70 uur per week. 

Om sluiting proberen te voorkomen, schiet de familie te hulp. Zo heeft Anne, de dochter van Rob en Tineke, haar oude baan opgezegd om haar ouders te ondersteunen. Het familiebedrijf betekent veel voor haar. “Het is mijn thuis. Ik zou het mezelf niet vergeven als de zaak omvalt en ik er niet alles aan heb gedaan om het overeind te houden.”

Afwachten

Ook Melissa is twee dagen in de week bij de brunchroom van haar moeder te vinden. Maar in de avonduren, na haar andere werk, springt ze ook met regelmaat bij. Stoppen is geen optie: “Als mijn dochter stopt, moet ik ook stoppen. Het is hard, maar dan red ik het niet meer”, aldus Yasemin. 

Een definitieve oplossing is volgens de horecaondernemers in Purmerend en Blokker ver weg. De tijd zal uitwijzen of het bedrijf omvalt, zeggen Tineke en Rob. “We moeten afwachten hoe het in december gaat.”  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Rob de Greeuw & Sandra van Leeuwen – Thuis in West-Friesland
15:00 – 17:00 uur

WEEFF TV