Nico Danenberg brengt eerste single uit: “Lag maar op de plank”

7 maart 2021 23:03
Nico Danenberg brengt eerste single uit:

Menig Horinees kent Nico Danenberg als de vroegere kroegbaas van café Swaf. ‘Zijn’ Swaf bood een podium voor jonge muzikanten en was zo de broedplaats voor bands en artiesten als Johan en Tim Knol. De afgelopen jaren stortte Nico zich zelf ook een beetje op de muziek. Nico zingt, singer-songwriter Joey Vriend schrijft de muziek. Maar een eerste echte single was er nog niet. Tot nu.

“Ik ben een totaal ongeschoold zanger”, vertelt Nico Danenberg op WEEFF Radio. Oud Swafbezoekers waren toch vaak al wel bekend met de vocale kunsten van de voormalig kroegbaas. Met hulp- en op aandringen van Tim Knol, dook hij al eens de Mi5 studio in Hoorn in om een cover van Mark Lanegan op te nemen.

De Hoornse singer-songwriter Joey Vriend besloot dat een aantal van zijn liedjes misschien nog wel beter worden, als Nico ze ten gehore brengt. “Ik schrijf heel veel liedjes, ik heb er eigenlijk veel te veel. Een aantal liedjes vond ik beter bij Nico passen. Ik wist dat hij een hele mooie stem heeft. Toen ik het liet horen, was hij ook wel om, volgens mij.”

Te jong

“Joey vindt zichzelf af en toe nog een beetje te jong om hele zware teksten te declameren. Hij vond ze beter bij mij passen”, vult Nico aan. Joey onderschrijft dat: “Ja, daar heb je wel gelijk in. Ik schrijf best gelaagde teksten en soms kan het wel een beetje raar overkomen als een gast van 20 hele levensverhalen zingt.”

De afgelopen jaren speelde het duo al vaak samen, op Oerol en de Hoornse Stadsfeesten bijvoorbeeld. Nico zingt, Joey schrijft de muziek en begeleidt op gitaar. Maar een single uitbrengen, dat kwam er nooit van. “Deze lag maar op de plank, we vonden geen geschikt moment om hem uit te brengen”, vertelt Nico. Hij verwijst naar Land’s End at Beechburg, het duo dook de Hoornse Mi5 Studios in het nummer op te nemen. Jeroen Tenty produceerde het geheel.

Tien jaar terug

Joey schreef de single al lang geleden, vertelt hij. “Misschien wel tien jaar terug. Dit is een van m’n oudste liedjes, maar ik vind het ook nog steeds een van mijn mooiste liedjes ooit.”

Vooralsnog is het nummer nog niet terug te vinden op de bekende streamingplatforms. “Hoe werkt dat eigenlijk?” Vanaf donderdag is de single wel, ouderwets en vertrouwd op vinyl, te vinden in de Hoornse platenzaak Uptown Records.

WEEFF Radio is fan en roept de single uit tot nieuwe WEEFF Top Favoriet. Je hoort het nummer komende week lekker vaak voorbij komen op WEEFF Radio.

Foto: Tim Knol

Luister hier het hele interview met Nico & Joey terug. 

Uitzending – 6 maart 2021

Voormalig kroegbaas Nico Danenberg maakte de afgelopen jaren muziek samen met de Hoornse singer-songwriter Joey Vriend. Nico zingt, Joey schrijft. Maar een eerste echte single was er nog niet. Tot nu. Het duo vertelde erover op WEEFF Radio. 

Nico Danenberg en Joey Vriend over eerste single

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405