Niet alle buurtbewoners Raadhuisplein ervaren overlast: “Zie nooit jongeren”

3 oktober 2021 06:00

Niet alle buurtbewoners en ondernemers lijken iets te merken van de hangjeugd rondom het Raadhuisplein in Hoogkarspel, blijkt na een rondvraag op het plein. Sinds vrijdag geldt er na 19.00 uur een samenscholingsverbod. De gemeente spreekt van ‘lawaai door schreeuwen, hinderlijk aanwezig zijn en intimidatie’.

Een tiental jongeren zou de overlast veroorzaken, zo stelt de gemeente Drechterland. Na ‘signalen van lokale ondernemers en omwonenden’, legde burgemeester Michiel Pijl vrijdagmiddag per direct een samenscholingsverbod op, tussen 19.00 en 06.00 uur. Het verbod blijft tenminste vier weken staan. 

Bij een rondvraag langs buurtbewoners en winkeliers, lijken lang niet alle gebruikers van het plein wat van de overlast te merken. Hoewel met name de incidenten die tijdens de afgelopen kermis plaatsvonden niet onopgemerkt bleven, lijken veel omwonenden verder weinig te merken van de overlast. 

“Een samenscholingsverbod?”, vraagt een lokale ondernemer verbaasd. “Nee, ik zie hier nooit jongeren rondhangen.” Een buurtbewoner weet ‘uit de krant dat er dingen spelen’, maar merkt daar zelf niks van. 

Vechtpartij

Tijdens de kermis in Hoogkarspel raakten tientallen jongeren met elkaar op de vuist. Een jongen die aan het plein werkt, raakte onbedoeld betrokken bij die vechtpartij. 

“Ik liep rond op de kermis. Iemand pakte me apart en gaf me een paar klappen, nadat hij me in mijn gezicht had gespuugd. Die jongens die hier steeds rondhangen, zijn echt stennis aan het schoppen de laatste tijd.” Een dag eerder raakte een 15-jarige jongen gewond bij een steekpartij op diezelfde kermis. 

Burgemeester Michiel Pijl veroordeelde het geweld de maandag erna, tegenover NH Nieuws en WEEFF: “Het is laf, schandalig en volstrekt onacceptabel.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405