Niet iedereen is blij met drooglegging tijdens Hoornse Lappendag: “Betutteling”

9 april 2024 06:45
Bron: NH Media / Michiel Baas

In Hoorn is discussie over de lengte van de drooglegging tijdens de jaarlijkse lappendag. Als het aan de gemeente ligt wordt er tijdens het evenement tussen 18.00 en 00.00 uur in het centrum geen alcohol verkocht, om ongeregeldheden zoals vorig jaar te voorkomen. Maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Vanavond hakt de gemeenteraad de knoop door.

Lappendag, de derde maandag van augustus, is bedoeld als afsluiter van de jaarlijkse kermis in Hoorn. Vanwege ongeregeldheden is jaren geleden een drooglegging ingesteld. In die periode mag er geen alcohol worden verkocht door horeca, winkels en supermarkten. Dit om een rustperiode in te lassen en problemen te voorkomen. 

Pilot inkorten drooglegging Lappendag

In 2019 werd een pilot gestart met het inkorten van de drooglegging. Eerst met een uur, vorig jaar was het alleen nog tussen 18.00 en 20.00 uur. De conclusie, ook na overleg met betrokken partijen: een pauze van minimaal vier uur is noodzakelijk.

De horecaondernemers hadden het zelf liever anders gezien. Zo zegt Frank Wiese, eigenaar van zes horecazaken in het centrum: “We hadden gehoopt dat de drooglegging er helemaal vanaf zou gaan.” Zo denkt ook Jort Poeze, eigenaar van café De Klinker op de Roode Steen erover. “Wij vinden dat de pilot wel een succes is geweest. We doen er zelf ook van alles aan om het veilig te houden. Er was een groepje dat voor problemen en opstootjes zorgde bij restaurants, maar dat kan je toch niet op het bordje van ons als café-eigenaren leggen.”

Politie: ‘Er werd met terrasmeubilair gegooid en geslagen’

Vanuit de politie is een heel ander geluid te horen. Die adviseerde dat het feest om 18.00 uur helemaal zou moeten stoppen. Of anders toch minimaal een drooglegging van 16.00 tot 21.00 uur. Volgens de politie waren er vorig jaar zowel voor als na de drooglegging flinke incidenten. “Er werd terrasmeubilair van diverse horecagelegenheden gebruikt om mee te slaan en te gooien. Door de diverse opstootjes en vechtpartijen bleef het erg onrustig op en rond de Roode Steen. Hierdoor is er uiteindelijk besloten om de Roode Steen leeg te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Lappendag

Beperkte politiecapaciteit ook oorzaak

Door de beperkte politiecapaciteit moesten er ook agenten uit andere plekken naar Hoorn komen en dat wil de politie dit jaar graag voorkomen. “Vanuit het oogpunt van het politietekort begrijpen we het ook. Maar om het feest om 18.00 uur te stoppen is voor ons als ondernemers natuurlijk ook niet goed”, aldus Poeze.

De gemeenteraad buigt zich vanavond uiteindelijk over een voorstel van een drooglegging tussen 18.00 en 00.00 uur. Horecaondernemers die om 21.00 uur weer open willen kunnen een ontheffing aanvragen. Er mag dan alleen binnen alcohol verkocht worden en verplicht beveiligers worden ingezet. Ook moet de horecazaak in de afgelopen 15 maanden geen problemen hebben veroorzaakt.

Een compromis, waar de horecaondernemers Jort Poeze en Frank Wiese zich in kunnen vinden. “We hebben er twee uur bij gekregen, dat zijn mooie uurtjes. Voor de pilot moesten we namelijk al om 16.00 uur dicht. En ik ga voor één of twee zaken zeker een ontheffing aanvragen”, aldus Wiese.

Politiek komt met alternatieve tijden drooglegging

En dan liggen er, om het makkelijk te maken, ook nog twee aparte voorstellen van enkele lokale politieke partijen op tafel. Zo willen het CDA en Fractie Tonnaer een drooglegging van 17.00 tot 21.00 uur. En de VVD, ÉénHoorn en D66 gaan voor 18.00 tot 21.00 uur, zonder ontheffingen.

“We zijn niet zo blij met de betuttelend teruggang in de tijd. Het stamt uit een tijd dat knokploegen de stad kwamen terroriseren. Zaken die al jaren niet meer aan de orde zijn. Ik begrijp dat door het politietekort de drooglegging afschaffen een stap te ver is. Maar de ontheffingsvoorwaarden die er nu liggen zijn buitensporig”, aldus D66-raadslid Niek Heijne tijdens een eerdere bespreking in de commissie.

De raadsvergadering begint vanavond om 20.00 uur. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844