Niet klimmen, maar wandelen tegen MS

28 mei 2020 17:28

Jorien Pieterse uit Bovenkarspel zou komende maandag 1 juni met het team ‘Mentaal sterk’ De Mont Ventoux gaan beklimmen tegen MS. Vanwege corona kan dit niet doorgaan. Nu gaat zij met een groep vriendinnen 42 kilometer door West-Friesland wandelen.

“Het zou ook een speciaal jaar zijn want het is de tiende editie. Het is voor mensen wel echt een domper dat het beklimmen nu niet door gaat”, vertelt Jorien Pieterse. Zelf heeft zij MS.

De ziekte MS

Jorien legt uit dat MS eigenlijk een ziekte is van het centrale zenuwstelsel. “Er is eigenlijk iets mis met het afweersysteem en daardoor wordt de laag met zenuwen aangevallen en beschadigt. Hierdoor kunnen signalen niet goed doorkomen en kunnen verlammingen en uitvalverschijnselen bestaan”. Bij Jorien heeft de ziekte zich best lang rustig gehouden. “Ik heb 10 jaar lang geen officiële schub gehad en toen was het er ineens.” Bij haar waren het vooral uitvalverschijnselen aan de rechterkant van haar lichaam. “Bij sommige mensen is het heftiger en die belanden in een rolstoel. De boel is beschadigd, maar bij mij hersteld het nog.”

Nieuw idee

Voor de klim van de berg in Frankrijk was Jorien al een tijdje aan het trainen. Toen zij hoorde dat het niet door ging moest zij toch even schakelen. “Want wat doe je dan. Je hebt toch een mooi bedrag bij elkaar verzameld en daarvoor wil je ook een tegenprestatie leveren.” Ze was erg aan het mokken, tot een vriendin van haar voorstelde om in Nederland te wandelen. “Toen reageerde ik: ‘In Nederland wandelen? We hebben hier geen berg. Ik ga niet in Nederland 21 kilometer wandelen.’”  

De wandeling

Die 21 kilometer is nu 42 kilometer geworden. Met haar vriendinnen gaat zij nu een ronde van die afstand wandelen door West-Friesland. De wandeling start zondag op de dijk in Bovenkarspel. Vanuit daar lopen zij in de richting van Hoorn en dan via Zwaag en Hoogkarspel terug. “We zitten aan geen tijd vast, maar we willen wel lekker doorwandelen.”

Sponsoren kan nog steeds via deze link. 

Uitzending – 25 mei 2020

Vanwege corona kan het klimmen tegen MS niet doorgaan. Jorien Pieterse vertelt over het initiatief om nu te gaan wandelen tegen MS.

4899

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844