Niet met trekkers, maar met woorden: boeren protesteren bij VNG-congres in Hoorn

28 juni 2022 13:49

Files door brandend hooi en koeien bij de Tweede Kamer, zo groots ging het er vandaag niet aan toe bij het VNG-congres in Hoorn. Een groep boeren protesteerde daar vanmorgen om aandacht te vragen voor het stikstofbeleid. “Wij zijn maar met twee trekkers gekomen, om zo ook een beetje sympathie te houden”, aldus René Staal.

Het VNG-congres voor gemeenten wordt vandaag bezocht door ruim 2.500 mensen. “Dit zijn juist de mensen die wij moeten bereiken. Zij hebben invloed op de politiek, lokaal maar ook landelijk”, vertelt René, die ondertussen flyers uitdeelt aan raadsleden en wethouders vanuit het hele land. 

“We willen duidelijk maken dat het stikstofbeleid op inhoud niet klopt”, zegt Irene van Marel. Ze hopen vandaag genoeg mensen te spreken, zodat er vanuit de lokale politiek druk kan worden uitgevoerd op het landelijke beleid. “Er wordt vandaag in de Tweede Kamer over het stikstofbesluit gestemd. Als de mensen hier via hun telefoon contact opnemen met hun landelijke besturen, is er misschien nog wat mogelijk”, zegt René.

Niet alleen buiten zijn de boeren te horen. “Ik mag straks binnen een verhaal vertellen over onze bezwaren en standpunten”, zegt René. De boeren zijn blij met de aandacht die ze krijgen en dat ze over de inhoud kunnen praten. “Je kan geen beleid maken op dit model, daar is het nooit voor bedoelt”, vertelt Irene. Het frustreert haar dat er veel aandacht is voor de emotie, en de inhoud daardoor wel eens naar de achtergrond verdwijnt.

“Op mijn boerderij barst het van de insecten, net zoals in de natuurgebieden overigens”

Irene van Marel

Volgens de boeren gaat het prima met de natuur en zou Nederland dat, net zoals andere landen, moeten beoordelen door in de natuur te kijken. “We kijken naar de stikstofuitstoot, stoppen dat in een model en dan zien we dat alles rood kleurt. Terwijl er ook constant doelstellingen zijn die behaald worden, waar niet naar gekeken wordt”, ziet Irene.

Het tekort aan insecten vindt Irene ook niet aan de boeren te verwijten. “Op mijn boerderij barst het van de insecten, net zoals in de natuurgebieden. We moeten gewoon niet willen dat alles in Nederland aan dezelfde waarde als een natuurgebied moet voldoen”, vertelt Irene.

Vastberaden deelt ze vanochtend deze standpunten aan raadsleden en wethouders. Ook deelt ze een voorbeeldmotie uit, waarmee gemeentes tegen het kabinetsbesluit kunnen ingaan. “Gemeenten Rijssen en Spakenburg hebben deze al aangenomen”, weet Irene. Ze hoopt vandaag meer gemeentes zover te krijgen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405