Niet schoolslag of vlinderslag, maar een flinke inhaalslag voor zwemscholen

13 juni 2021 18:00

Bijspijkerlessen, meer instructeurs opleiden en extra afzwem-momenten aanbieden. Zwemscholen doen er alles aan om wachtlijsten weg te werken en kinderen die maanden niet gezwommen hebben, op niveau te krijgen en te zorgen dat ze de komende maanden afzwemmen.

De afgelopen maanden heeft zwembad de Waterhoorn in Hoorn veel extra inschrijvingen gehad. “We hadden nog ruimte in ons lessenschema om te groeien en personeel voor handen, dat hebben we allemaal ingezet. Kinderen kunnen daar op bepaalde momenten nu direct starten.” Geen wachtlijsten dus hier, vertelt locatiemanager Tobias Bergevoet.

Maar bij de zwemschool van Jos Koelemeijer in Hoogwoud is dat wel anders. “De wachtlijsten zijn inderdaad vol op onze locaties. De een heeft een wachtlijst van een jaar, de ander een half jaar”, vertelt Karel Koelemeijer. Zij hebben geen ruimte meer in hun schema om uit te breiden qua les, maar kijken wel naar andere creatieve mogelijkheden. “Onder schooltijd kan nog wel, dus daarom zijn we nu aan het kijken naar schoolzwemmen, maar dat wil voor nu niet lukken. Misschien in de toekomst”, vertelt Karel verder. 

Bijspijkeren

Bij sportinstituut Frits van der Werff in Hoorn hebben ze de afgelopen maanden veel ingezet op bijspijkeren. “Toen we  konden starten, hebben wij extra instructeurs in de meivakantie op de lessen gezet. Maar ook daarbuiten hebben we ‘bijspijkerlessen’ gehad”, vertelt Jellie van der Werff. Ze heeft het idee dat iedereen die voor de zomer kon starten, nu ook aan de beurt komt.

Ook wordt op andere manieren alles uit de kast gehaald. “We zien dat er bij ons veel privé-lessen worden afgenomen, of dat ouders extra zwemles willen”, vertelt Tobias van de Waterhoorn. “Ouders willen een sprintje maken, zodat hun kind voor de vakantie nog kan afzwemmen.”

Daarom worden bij dit zwembad de komende weken ook nog twee afzwem-momenten ingepland. “Daarnaast bieden we de hele vakantie zomerlessen aan. Halverwege de zomer en einde zomer kun je ook nog afzwemmen.”

Zelf veel zwemmen

Tobias Bergevoet stelt voor dat ouders, nu er meer versoepelingen zijn, ook vaker zelf weer met hun kinderen gaan zwemmen. “Wij proberen dat echt veel te stimuleren. Het vrij zwemmen helpt bij het bevorderen van de zwemvaardigheid en het vertrouwen te krijgen in het zwemmen.”

Wel waarschuwt Jellie van der Werff dat je als ouder altijd je kind goed in de gaten moet houden, een zwemdiploma of niet. “Ouders moeten ten alle tijden alert blijven op hun kinderen, ook als ze al hun A hebben. Denk niet dat je je boek kunt pakken en niet kan opletten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844